nikkel

Allergisch voor nikkel

Heb je last van jeuk of uitslag onder die leuke ring die je laatst op de kop heb getikt? De kans is groot dat je allergisch bent voor nikkel.

Hoe weet je of je allergisch bent voor nikkel?
Krijg je uitslag als je huid lang in aanraking is geweest met nikkel? Dan weet je bijna zeker dat je allergisch bent voor nikkel. Vaak gaat de uitslag gepaard met jeuk of soms zelf schilfers of eczeem. Vermoed je dat je allergisch bent, maar weet je het niet zeker? Vraag dan een test aan bij de huisarts. Vooral in Noord-Europa zijn veel mensen – naar schatting zo’n tien procent – gevoelig of allergisch voor nikkel. Het is zelfs de reden geweest dat bij de introductie van de euromunt nikkel eruit is gelaten.

Waar zit allemaal nikkel in?
Niet alleen van sieraden met nikkel kun je uitslag krijgen. Zelfs als je sleutels in je broekzak zitten, kun je een allergische reactie krijgen op de huid onder je broek. Nikkel wordt verder gebruikt in onder andere deurknoppen, gespen van riemen, de knoop van je spijkerbroek, sluitingen van tassen, metalen stoelen, batterijen, zilveren muntstukken, scharen…

Wat te doen bij een nikkelallergie?
Er is helaas weinig aan te doen. Vermijd zo veel mogelijk het contact met nikkel. Het gaat dan om langdurig contact met de huid. Vooral in combinatie met bijvoorbeeld, water, zeep of zweet ontstaat er sneller een allergische reactie. Het kort aanraken van een deurklink levert bij de meeste mensen gelukkig geen problemen op.

Nikkel in voeding
In sommige voeding zit ook nikkel. Dit levert maar bij een kleine groep mensen met een nikkelallergie een allergische reactie op. Heb je wel last van nikkel in voeding? Het Voedingscentrum zegt: “Maar een klein deel van de mensen met een contactallergie voor nikkel kan ook niet tegen nikkel in voeding. Hun eczeem kan dan verergeren. Alleen deze mensen hebben eventueel baat bij een nikkelbeperkt dieet. Bespreek met je arts of een nikkelarmdieet voor jou zinvol is. Een diëtist kan dan helpen bij het opstellen van een dieet waarbij je de hoeveelheid nikkel in de voeding beperkt.” Nikkel in voeding vind je vooral in bonen, noten, zaden, havermout en – helaas – chocola.

Beeld: gettyimages

Tip van de redactie

RITUALS The Ritual of Karma – Medium Gift Set

rituals gift set
BESTEL HIER