foods-helpen-concentreren

9x foods die je helpen te concentreren

Voel je je vergeetachtig? Of lukt het je niet meer om je te concentreren op wat je aan het doen bent? Dat kan liggen aan te weinig slaap of je hormonen, maar waarschijnlijk speelt je voedingspatroon hierin ook een grote rol. Probeer de volgende foods eens uit om dat afwezige gevoel in je brein te omzeilen en je concentratie te verbeteren.

1. Volkoren producten

Ga jij altijd voor wit tijgerbrood en die heerlijke spaghetti? Shop de volgende keer eens de volkoren varianten van jouw faves. Volkoren etenswaren vallen namelijk laag op de glycemische index. Dit houdt in dat deze producten jouw bloedsuikerspiegel langzaam laten stijgen, in tegenstelling tot etenswaren met een hoge glycemische index, waar je bloedsuikerspiegel enorm van gaat pieken. Zo’n sugar rush geeft je misschien een tijdelijke energieboost, maar zorgt er uiteindelijk voor dat je je minder goed kan concentreren. Met volkoren items voorkom je dat jouw lichaam een plotselinge piek in suikers krijgt om vervolgens weer in een suikerdip terecht te komen. Stimuleer dus je concentratie door wat vaker voor een volkoren cracker of bolletje te kiezen.  

Lees ook: ‘20 simpele tips voor een productiever leven

2. Zaden

Onderzoek wijst uit dat etenswaren met veel verzadigde vetten je concentratie kunnen dwarsbomen. Gelukkig zitten zaden zoals zonnebloempitten, chiazaad, vlaszaad en hennepzaad boordevol onverzadigde vetten, die je juist helpen met je concentratie. Gooi dus voortaan lekker veel zaden door je gezonde smoothie heen en maak jezelf klaar voor een dag ongestoorde focus.   

3. Water

Water drinken heeft niet alleen een positief effect op je humeur, maar ook op je prestatiemogelijkheden. Vooral kinderen en ouderen merken de effecten van lichte uitdroging al snel op aan hun cognitieve functies. Vind je het lastig om bij te houden hoeveel water je hebt gedronken? Koop dan een bidon waarop staat hoeveel water je moet hebben gedronken op een dag. Stay hydrated!  

4. Koffie

Een kop koffie is natuurlijk een makkelijke manier om je een energieboost te geven wanneer je die nodig hebt. De cafeïne in een kopje koffie heeft namelijk een positief effect op je alertheid, concentratie en humeurigheid. Pas wel op met te veel koffie drinken! Eén of twee kopjes zorgen voor extra energie. Maar ga je jouw grens over? Dan kan een kopje te veel je juist rusteloos en nerveus maken. Ben je niet zo’n koffieliefhebber? Probeer dan eens cafeïnehoudende theesoorten of chocolade uit.

5. Bessen

Onderzoek wijst uit dat verschillende bessen, zoals bosbessen, aardbeien, frambozen en bramen, je concentratieniveau kunnen verbeteren. De onderzoeksgroep die een smoothie met een mix van deze bessen had gedronken scoorde beter op geheugen, concentratie en flexibel denken dan de groep die deze smoothie niet had gekregen. Verwerk dus extra veel bessen in jouw smoothie, acaibowl of kommetje yoghurt om je optimaal te kunnen concentreren.

6. Vette vis

Wist je dat ook vette vis een goed alternatief is om je brein een handje te helpen? Met vette vis bedoelen we natuurlijk zalm, tonijn, makreel, forel en schaaldieren zoals oesters en mosselen. Deze vissoorten bevatten namelijk veel omega-3 vetten en stimuleren daarom je geheugen en andere breinactiviteiten. Lust je nou geen vis of vind je een ontbijtje met zalm toch niet zo aantrekkelijk klinken? Kies dan voor een dagelijks supplement van vistabletten. In deze capsules vind je ook meer dan genoeg omega-3 vetten.

7. Walnoten

Over het algemeen zijn noten goed voor je brein, maar uit onderzoek blijkt dat walnoten hierin toch de uitblinkers zijn. Door regelmatig walnoten te eten stimuleer je je breinfuncties, waardoor je aandachtspan, verwerksnelheid en uitvoering verbeteren. En het is een makkelijke snack voor achter de computer!

8. Paprika

Misschien moet je toch eens wat vaker paprika door je maaltijden heen verwerken. Paprika bevat namelijk veel vitamine C, wat niet alleen goed is voor je immuunsysteem, maar ook voor je cognitie en je stressniveau. Is paprika niet helemaal jouw ding? Maak je niet druk. Door alleen al meer groenten en fruit te eten, stimuleer je jouw concentratievermogen en motivatie enorm. Kies dus voor een heerlijke fruitsalade of groentewrap als tussendoortje in plaats van een broodje pindakaas.  

9. Thee

Niet alleen de cafeïne in thee is voordelig voor je geheugen en cognitie. Thee bevat namelijk ook een aminozuur genaamd theanine. Onderzoek wijst uit dat, theedrinkers dankzij theanine hun aandacht beter bij de les konden houden dan koffiedrinkers. En thee brengt nog een voordeel met zich mee: er zijn een heleboel smaakjes om uit te kiezen!   

Bron: Livestrong.com

Gerelateerde artikelen