Placeholder

9 redenen om pompoenpitten te eten

Waarschijnlijk gooi je de pitjes van de pompoen meteen weg. Niet doen! Was, droog en pel de pompoenpitten en je hebt een supergezonde snack.

Ze verminderen spierpijn

Een handje pompoenpitten na het sporten bevordert de groei en het herstel van je spieren.

Lees ook: ‘5 weetjes over pompoen’

Ze zijn een goede bron van vezels

Voedingsvezels zijn natuurlijke stoffen die niet in je darmen worden verteerd. Ze zijn belangrijk voor een goede spijsvertering en hebben een gunstig effect op je cholesterolgehalte.

Ze bevatten goede vetten

Pompoenpitten zijn rijk aan omega-3-vetzuren en onverzadigde vetzuren. Deze beschermen je lichaam tegen hart- en vaatziekten.

 Ze verbeteren je humeur

Het eiwit tryptofaan is belangrijk voor de aanmaak van het gelukshormoon serotonine. Laten pompoenpitten nu net volop tryptofaan leveren.

Ze houden je alert

Pompoenpitten leveren foliumzuur, magnesium en ijzer. Deze mineralen zorgen ervoor dat je meer energie krijgt en minder moe bent. Daarnaast verhogen de stoffen je concentratie en houden ze je botten gezond.

Ze zijn rijk aan vitamine E

Dit krachtige antioxidant is goed voor je weerstand. Ook speelt het een rol bij de aanmaak van rode bloedcellen en is goed voor je spieren en weefsels. 

Ze bevorderen je spijsvertering

Met een flinke dosis fosfor helpen pompoenpitten je aan stevigere botten en tanden. Ook heeft fosfor een belangrijke functie bij je energiestofwisseling.

Ze verbeteren je seksleven

Zink is een mineraal dat je nodig hebt bij de opbouw van eiwitten en de groei en ontwikkeling van weefsels. Ook is het belangrijk voor een goede werking van je afweersysteem. Zink kan testosteron verhogen en wordt gezien als lustopwekker. Pompoenpitten zouden je seksleven dan ook een boost kunnen geven.

Ze zouden een wondermiddel zijn

Pompoenpitolie wordt al eeuwen gebruikt als medicijn bij spierkrampen, reuma en ontstekingen. Keiharde bewijzen hiervoor zijn er echter nog niet.

Bron: Santé maart 2016 tekst: Loes van de Mosselaar

 

Gerelateerde artikelen