Reading Beach 1000x1440

5x onze favoriete health boeken

Heb jij een moment voor jezelf en zoek je inspirerende ontspanning? Dan zijn deze favoriete health boeken van de Santé-redactie iets voor jou.

Overprikkeld brein – Charlotte Labee

Overprikkeldbrein1
Lezen

Charlotte Labee kreeg na zakelijke en persoonlijke tegenslagen een wake-up call: haar lijf riep haar een halt toe en ze werd opgenomen in het ziekenhuis met verlammingsverschijnselen. Fysiek en mentaal was ze compleet opgebrand, maar ze krabbelde weer. Charlotte richtte kennisplatform Brain Balance op en schreef meerdere boeken over hoe je je brein in balans houdt. Inmiddels is ze een veelgevraagd spreker over dit onderwerp.

In haar nieuwste boek Overprikkeld brein geeft ze een compleet beeld van hoe het zenuwstelsel en het brein werken, zodat je een basis kunt leggen voor je mentale en fysieke gezondheid. Als het op je welzijn aankomt, heb je namelijk meer zelf in de hand dan je denkt. Je moet alleen even weten hoe…

Overprikkeld brein door Charlotte Labee (2022, Kosmos Uitgeverij)

Bye bye dieet – Alessia Couvreur

Byebyedieet1
Lezen

Heb je echt ‘eetregels’ nodig om lekker in je vel te zitten? Nee, zegt diëtiste en gecertificeerd intuïtief eten coach Alessia Couvreur. In Bye bye dieet legt ze uit hoe je naar je eigen lichaam kunt luisteren, zodat je intuïtief eet zoals bij jouw lichaam past. Dat betekent dat je het principe van ‘diëten’ voorgoed vaarwel zwaait. Haar aanpak is dan niet gericht op cijfers op een weegschaal, maar op het voeden van je lichaam zoals het vraagt.

Bye bye dieet door Alessia Couvreur (2022, Lannoo)

Je bent al genoeg – Thijs Launspach

Jebentalgenoeg
Lezen

Het leven is al moeilijk genoeg zonder torenhoge werkdruk en zelfopgelegde prestatiedrank. Psycholoog Thijs Launspach laat je zien hoe je afrekent met dan nooit-genoeg-zijn. De weg uit de ratrace is volgens hem niet een ijsbad of meditatiecursus, maar leren vertrouwen op onszelf en op elkaar. Nee, je hoeft geen superheld te zijn. Alles wat je nodig hebt zit al in je.

Je bent al genoeg – Mentaal gezond in een gestoorde wereld door Thijs Launspach (Spectrum, 2022)

Hart en lopen – Janneke Wittekoek

Hartenlopen
Lezen

Ondanks de nodige tegenzin raakte cardioloog en vrouwenhartexpert Janneke Wittekoek tien jaar geleden in de ban van hardlopen. Nu schrijft ze dagelijks hardlooprecepten voor, want hardlopen is echt het beste medicijn voor je hart – op iedere leeftijd.

Al vijftien jaar probeert ze meer aandacht te krijgen voor hart- en vaatziekten bij vrouwen, omdat dit doodsoorzaak nummer één is. In 2017 bracht ze Het vrouwenhart uit. Daarna verscheen haar boek Hart & lopen, bewegen als medicijn. Hierin combineert ze haar medische kennis met haar ervaringen op het gebied van hardlopen.

Hart & Lopen: hardlopen als medicijn (Uitgeverij Lucht, 2021)

Zinderend leven – Jolien Spoelstra

Zinderendleven
Lezen

Seksuologe Jolien Spoelstra deelt iedere maand de meest vermakelijke anekdotes uit haar praktijk in Santé, waarna we opgelucht ademhalen dat we niet de enige zijn met prangende kwesties tussen de lakens. In haar debuut Zinderend leven gaat ze op vrolijke voet verder en lezen we wat er zoal speelt bij haar cliënten. Het blijkt dat achter veel seksuele problemen vaak universele thema’s ten grondslag liggen. Met humor en empathie gaat ze deze te lijf, want het leven is te kort om beteuterd droog te staan.

Zinderend leven door Jolien Spoelstra (Fontaine Uitgevers, 2022)

Tip van de redactie

Kobo Sage e-reader