schermtijd-inkorten-tips

8 dingen die je kan doen om je schermtijd in te korten

Zit jij ook (te) vaak op je telefoon of achter je laptop? Met deze 8 manieren kan jij je schermtijd flink gaan inkorten, ook op de lange termijn!

Betrap jij jezelf er ook op dat je veel tijd per dag op je telefoon, tablet of laptop doorbrengt? We weten inmiddels allemaal dat langdurige blootstelling aan blauwe schermen niet bepaald optimaal is voor onze nachtrust, ontspanning en focus. Tijd dus voor een digitale schoonmaak! Want ja, als je je huis ontdoet van onnodige spullen en rommel, waarom zou je dat dan niet op je beeldscherm kunnen doen? Precies! Deze 8 tips gaan jou helpen om je schermtijd drastisch in te korten. Ben je er klaar voor?

Lees ook: ‘De aanwezigheid van je telefoon maakt je minder slim’

1. Noem het geen detox

Door het ‘detoxen’ te noemen, geef je je hersenen de indicatie dat je slechts een korte pauze inlast. Maar dat gaat je op de lange termijn niet helpen. Noem het daarom ‘digitale schoonmaak’, waarbij je de afleidende apps op je telefoon verwijderd. Na een tijdje kan je dan écht de belangrijke apps weer terugzetten. Eigenlijk is het de Marie Kondo-methode, maar dan voor je smartphone!

2. Confronteer jezelf met dagelijkse data

Krijg jij ook iedere zondag een pushmelding met daarin hoeveel schermtijd je gemiddeld per dag hebt gehad de afgelopen week? En schrik je daar ook altijd van? Wanneer je weer eens de melding krijgt dat je gemiddeld 3,5 uur per dag op je telefoon hebt gezeten deze week, bedenk dan eens dat je deze week dus bij elkaar één hele dag op je telefoon hebt doorgebracht. En dat was vast niet alleen maar om iets nuttigs te doen zoals je mails beantwoorden en belangrijke telefoontjes plegen. Wellicht helpt deze confrontatie je om die schermtijd omlaag te brengen…

3. Filter je apps

Om een echte digitale schoonmaak te houden is het aan te raden om alle apps die je niet voor je werk gebruikt – want, let’s face it, je kan niet alles links laten liggen – tijdelijk van je telefoon te verwijderen. Van social media tot spelletjes, nieuwsapps, noem het maar op. Het is wat heftig om alles in een keer uit je systeem te halen, maar het doel is natuurlijk om te wennen aan een leven met minder schermtijd. Geen zorgen, na een tijdje zet je de écht belangrijke apps weer terug. Tip: doe deze digitale schoonmaak niet alleen op je telefoon, maar ook op je tablet en laptop voor een grondige reiniging.

4. Hou het een maand vol

Nu zou het natuurlijk wel heel makkelijk zijn als je voor je digitale schoonmaak alle afleidende apps verwijdert en vervolgens op korte termijn weer terugzet. Het kan je helpen, maar het zal op de lange termijn niet het verschil gaan maken waar je op gehoopt had. Het is daarom belangrijk dat je een commitment maakt en in ieder geval probeert om deze digitale schoonmaak een maand lang aan te houden. We snappen best dat je voor sommige beroepen het internet niet compleet kan vermijden, maar je kan jezelf wel laten wennen aan minder online engagement. Is er een kans dat je nieuwtjes van vrienden gaat missen nu je geen Facebook of Instagram meer gebruikt? Zeker. Maar ook geeft het je de mogelijkheid om bewust je eigen leven te gaan leiden zonder de behoefte te hebben om je constant met anderen hun levens bezig te houden. Klinkt best goed, toch?

5. Vermijd een snelle blik

Betrap jij jezelf er ook vaak op dat je je telefoon oppakt om te kijken of je nog meldingen hebt ontvangen? Ook dat kan je tijdens de digitale schoonmaak beter vermijden. Sowieso zal je veel minder meldingen binnenkrijgen wanneer je je apps hebt gefilterd, maar ook creëert het onrust als je constant de neiging blijft houden om je telefoon in de gaten te houden. Probeer dus ook die snelle blik ter check te vermijden!

6. Creëer wat afstand

Een goede manier om de neiging om je telefoon constant te controleren te verminderen is om afstand tussen jezelf en je telefoon te creëren. Je zal vast merken dat je je telefoon nu constant bij je in de buurt legt, zodat je snel kan reageren als er iets gebeurt. Maar het kan juist heel rustgevend zijn om je eens niet de hele tijd met je telefoon bezig te hoeven houden. Leg hem bijvoorbeeld op de eettafel als je op de bank zit. Gaat je telefoon af of moet je toch even wat controleren? Blijf dan bij de eettafel staan en voorkom dat je knus met je telefoon op de bank wegkruipt. Ook kan je eens proberen om je telefoon thuis te laten als je even snel boodschappen gaat doen of de hond gaat uitlaten – wat een rust!

7. Denk na over je vrije tijd

Nu je jezelf flink wat schermtijd per dag aan het besparen bent, hou je tijd over om andere dingen te doen die je écht leuk vindt om te doen. Ga dus eens voor jezelf kijken of er activiteiten zijn die je nog graag zou willen doen waar je normaal gesproken geen tijd voor hebt, zoals sporten, lezen of een andere (creatieve) activiteit. Wedden dat jij het leven veel meer gaat waarderen met deze combinatie van rust en leuke activiteiten? Ben je bang dat je niet weet wat je moet doen als je begint met je digitale schoonmaak? Start dan alvast met dit soort activiteiten voordat je eraan begint, dan weet je namelijk al wat je precies kan doen als je wat tijd over hebt.

8. Laat een klein beetje tech terugkomen

Gefeliciteerd, je hebt het een maand volgehouden! Tijd om een klein beetje tech terug je leven in te laten. We zeggen een klein beetje omdat het echt de bedoeling is dat je alleen de apps gaat gebruiken die je echt belangrijk vindt. Probeer daarom voor jezelf een selectie te maken van apps die waarde toevoegen aan je leven en zet alleen die weer terug op je telefoon, tablet en/of laptop. Wij durven te wedden dat jouw schermtijd een stuk korter wordt dan voorheen… succes!

Bron: Realsimple.com

Gerelateerde artikelen