longen gezond

7x houd je longen gezond met deze handige en makkelijke tips

Onze longen zijn letterlijk van levensbelang, want ze zorgen ervoor dat we goed kunnen ademen. Met gezonde longen gaat dat vanzelf, waardoor we bijna zouden vergeten hoe belangrijk ze zijn. Met deze tips houd je je longen gezond.

Beweeg of sport elke dag

Door te sporten of te bewegen krijg je een betere conditie en sterkere longen. Je hoeft niet altijd uitbundig te sporten. Dansen en een stukje wandelen zijn ook goede manieren om in beweging te blijven.

Eet gezond

Dat betekent: regelmatig groenten, fruit, zuivel, granen en goede vetten.

Maak muziek

Zingen of een blaasinstrument bespelen, maken je longen sterker. Het zijn goede ademhalingsoefeningen. Je verbetert je conditie hierdoor.

Zorg voor gezonde lucht

Bijvoorbeeld door geen hout te stoken. Door houtrook komt fijnstof vrij en dat is slecht voor je longen. Ook binnen is gezonde lucht belangrijk, dus zorg dat je 24 uur per dag voldoende ventileert.

Was regelmatig je handen

In de herfst en winter lopen mensen snel een longontsteking op. In bussen, treinen en gebouwen kunnen bacteriën en virussen makkelijker overspringen. Goede hygiëne does the trick. Was regelmatig je handen met goede zeep.

Houd rekening met smog

Hangt er veel vervuiling ofwel smog in de lucht, dan kun je beter niet buiten sporten of andere activiteiten doen, vooral niet tijdens de spits. Plan het liever ’s ochtends of later in de avond.

Herken klachten op tijd

Hoest je regelmatig? Ben je snel buiten adem? Misschien is er meer aan de hand dan een verkoudheidje. Het kan natuurlijk corona zijn, dus doe dan een test bij de GGD. Ben je negatief getest maar blijven de klachten aanhouden? Ga dan voor de zekerheid altijd even langs je huisarts. Of doe bij longgerelateerde klachten de COPD-risicotest. Een tijdige diagnose kan erger voorkomen.

Lees ook: Met déze ademtechniek kun je beter ontspannen

Beeld: Unsplash / Tekst: Fleur Baxmeier, Santé 9 2021 / Bron: Herman Vijlbrief van het Longfonds