6 veelgemaakte fouten bij het dragen van een mondkapje
23 juli 2020
Sinds de Coronacrisis zijn deze de schappen uitgevlogen: mondkapjes. Wanneer je op openbare plekken komt, kan je bijna niet meer om ze heen. Alhoewel we massaal mondkapjes zijn gaan dragen, lijkt het er toch op dat er nog wat fouten worden gemaakt als het om de mondkapjes gaat. Wij hebben ze voor je beschreven zodat jij ze niet hoeft te maken en jezelf en je naasten beter kan beschermen tegen het virus.
Lees ook: ‘Originele initiatieven in tijden van coronavirus’
1. Er geen dragen
Dat je thuis niet met een mondkapje rondloopt snappen we natuurlijk, maar het is toch wel verstandig dat buiten wel te doen, zeker als je op plekken komt waar het lastig is om afstand van anderen te houden. Denk bijvoorbeeld aan de supermarkt of in het openbaar vervoer (waar de mondkapjes zelfs verplicht zijn). Het kapje vormt immers een beschermende barrière, zowel voor jou als je in de buurt komt van iemand die het virus bij zich draagt of als je het zelf draagt, maar dat wellicht (nog) niet hebt gemerkt. Je kan nooit zeker genoeg zijn!
2. Een kapje dragen wat niet goed past
Wanneer je een mondkapje draagt is het enorm belangrijk dat deze ook goed past. Zorg dat je mond, neus en kin onder het kapje verborgen worden en controleer of het kapje ook goed op z’n plek blijft zitten wanneer je bijvoorbeeld praat. Hij moet natuurlijk niet zo strak zitten dat je er niet comfortabel mee kunt ademen, maar hij moet wel op je gezicht aangesloten zitten. Zo blijft hij namelijk niet alleen beter zitten tijdens je bezigheden, ook zorg je er alleen zo voor dat je beschermd blijft.
3. Je kapje aantrekken of eraan trekken
We dragen de mondkapjes om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Maar als je constant het kapje afdoet om te praten of te hoesten, kan je het virus ook verspreiden of oplopen. Ook het aanraken van het mondkapje – ja, zelfs de voorkant – kan een groter besmettingsrisico vormen, zeker als je daarna ook je gezicht nog aanraakt. Blijf daarom zoveel mogelijk van je mondkapje af tijdens het dragen.
4. Je handen niet wassen/schoonmaken
Je mondkapje opzetten met ‘vieze’ handen is ook een enorme afrader. Zorg er daarom voor dat je je handen eerst wast of ontsmet voor je je mondkapje opzet. Heb je tijdens het dragen met je handen aan je mondkapje gezeten? Ook dan is het verstandig om je handen nog een keer te ontsmetten. Ben je thuis? Maak dan de touwtjes los of haal het kapje achter je oren vandaan en vouw hem dicht met de buitenkant naar binnen toe. Dan kan je hem in de was doen (of in de prullenbak, als je geen wasbaar mondkapje hebt). Was daarna weer direct je handen!
5. Je kapje niet verschonen
Zou je iedere dag hetzelfde ondergoed dragen? Hetzelfde gaat op voor mondkapjes: wanneer je ze hebt gebruikt, moet je ze verschonen. Of je hem nu wast of weggooit – afhankelijk van het soort mondkapje dat je gebruikt – vervang hem in ieder geval met een schoon exemplaar. Een katoenen mondkapje kan namelijk besmettelijke stoffen vasthouden (evenals een disposable mondkapje), maar deze laatste kan ook nog eens minder goed gaan werken omdat de filterlagen afbreken of de elastieken hun kracht verliezen. Dan kan je ze dus beter vervangen!
6. Je kapje vergeten
Het komt je vast weleens voor dat je ineens de deur uit moet en in alle haast je mondkapje vergeten bent. Heel vervelend, maar het is wel zo verstandig om hem alsnog te gaan halen thuis. Ten eerste mag je geen gebruik maken van het openbaar vervoer zonder kapje, maar ook voor jouw eigen veiligheid is het toch wel een goed idee. Zorg daarom dat er altijd een zakje met schone mondkapjes in je tas of in je auto liggen en maak het meenemen van een kapje onderdeel van je routine. Sleutels? Check. Telefoon? Check. Mondkapje? Check!
Bron: Livestrong.com