Placeholder

5x voedseldilemma’s

Wat gisteren nog goed was, is vandaag alweer slecht voor je. Brood, koffie en melk: zijn ze nou gezond of niet? Santé zet de meest verwarrende voedseldilemma’s voor je op een rij.

Minderen met koffie?

Nederlanders zijn de grootste koffiedrinkers ter wereld. Maar is al die koffie wel zo goed voor je gezondheid? Koffie hoeft in elk geval niet in de ban vanwege de uitdrogende werking. Onderzoek wijst uit dat een glas water en een kop koffie even goed de dorst lessen. Ook zijn er aanwijzingen dat koffie zelfs gezond is. Uit een meta-analyse blijkt dat mensen die koffiedrinken langer leven. Het probleem met koffie zit hem vooral in het oppeppende effect. Van koffie kan je je opgejaagd gaan voelen. Twee of drie koppen kunnen absoluut geen kwaad. Maar als je snel gestrest raakt door het drinken van koffie, dan kan je het daar beter bij laten.

Lees ook: ‘9 tips om minder voedsel te verspillen’

Word je dik van brood?

Braaf het broodmandje weigeren in een restaurant en een salade nemen tijdens de lunch: is dat slim? Niet als je dat altijd doet. Het lijkt er zelfs op dat koolhydraten vermijden schadelijk kan zijn voor je gezondheid. Uit onderzoek blijkt dat het mijden van koolhydraten een vertragend effect kan hebben op de schildklier, waardoor je hormonen in de war kunnen raken en je zelfs kunt aankomen.

An apple a day keeps the doctor away

In fruit zitten veel suikers en dat vergeten we weleens. Een mango bevat bijvoorbeeld net zo veel calorieën als een Twix-reep. Natuurlijk moet je een Twix en een mango niet vergelijken, want in een stuk fruit zitten veel goede voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft. Maar het is dus niet zo dat je ongelimiteerd fruit moet eten. En dat fruit zoveel vitaminen en mineralen bevat, gaat in elk geval niet op voor appels. In een appel zitten nauwelijks voedingsstoffen: water, vezels, fructose, vitamine C en dat is het. Wat dat betreft kan je beter een tomaat of een avocado eten in plaats van een appel.

Is melk goed voor elk?

We zijn grootgebracht met het idee dat melk gezond is en dat je alleen door melk te drinken genoeg calcium binnenkrijgt. Tegenwoordig is niet iedereen ervan overtuigd dat melk zo gezond is. Het is een fabel dat je van melk sterke botten krijgt. Mensen die weinig melk drinken, breken hun botten net zo vaak als mensen die veel zuivel consumeren.

Eierenfobie

Eet nooit meer dan één ei per week, want dat is slecht voor je cholesterol. Zo luidde een lange tijd de waarschuwing. Inmiddels is bekend dat dat meer dan onjuist is. Eieren zijn juist goed voor je: ze zitten vol nuttige stoffen, bevatten weinig calorieën en geven een verzadigd gevoel door het eiwit dat erin zit. Gekookte eieren zijn het gezondst. Houd je van gebakken eieren? Bak ze dan liever in kokos- of olijfolie.

Bron: Santé januari 2015 Tekst: Leonora Reijn

Gerelateerde artikelen