voordelen-zeevruchten-eten

5 voordelen van meer zeevruchten eten

Hoe vaak eet jij zeevruchten – vis en schaaldieren – per week? En wissel je dan af in wat je eet of grijp je altijd naar de tonijn of zalm? Er zijn hele goede redenen om meer zeevruchten te eten en ze met elkaar af te wisselen, want ze bevatten stofjes die heel voordelig voor ons lichaam zijn… We vertellen je in dit artikel wat die voordelen precies zijn, lees je mee?

1. Het kan symptomen van depressie voorkomen en afnemen

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat mensen die regelmatig vis eten 20 procent minder risico lopen om een depressie te krijgen. Dat komt door de anti-ontstekingseigenschappen die zeevruchten bevatten, wat komt door de hoge hoeveelheid DHA en EPA omega-3 vetzuren die ze bevatten. Daarnaast helpen zeevruchten ook door de productie van serotonine in je hersenen te stimuleren én de opname ervan te bevorderen.

Lees ook: ‘4 supermakkelijke recepten om meer omega 3 te eten

2. Het kan de kans op Alzheimer en dementie verkleinen

Niet alleen kunnen de DHA en EPA omega-3 vetzuren de symptomen van een depressie tegengaan, ook heeft onderzoek uitgewezen dat deze vetzuren een rol kunnen spelen in het verminderen van het risico op het krijgen van Alzheimer of dementie. Het schijnt zo te zijn dat slechts één keer per week zeevruchten eten dat effect al kan hebben. De beste opties zijn wilde zalm, heilbot en zwaardvis, want deze bevatten vitamine D, aminozuren zoals tryptofaan en de omega-3 vetzuren EPA en DHA, die je allemaal nodig hebt om je cognitie en humeur te ondersteunen.

3. Het beschermt je hart

Die omega-3 vetzuren – wat gezonde vetzuren zijn – kunnen ook de gezondheid van je hart verbeteren. Uit onderzoek blijkt dat twee keer per week zeevruchten eten het risico op overlijden door hartziekten doet afnemen met 36 procent. Door voedzame zeevruchten op te nemen in je eetpatroon kunnen de ontstekingsgehalten in je lichaam afnemen en worden je cholesterolgehalte en triglyceridegehalte beter, waardoor je hart beter beschermd is.

4. Het bouwt je immuunsysteem op en vermindert ontsteking

Waar die omega-3 vetzuren wel allemaal niet goed voor zijn… Doordat ze helpen om je ontstekingsgehalten te verlagen, hebben ze ook een positieve impact op je immuunsysteem. Daarnaast bevatten zeevruchten ook vitamine A, D, selenium, zink en glutamine, voedingsstoffen die er allemaal om bekend staan dat ze je immuunsysteem een boost kunnen geven.

5. Het stimuleert lichamelijke ontwikkeling

Ben je zwanger? Alhoewel je natuurlijk niet alle zeevruchten kan eten, bevatten ze wel essentiële stoffen (ja, daar zijn de omega-3 vetzuren weer) voor het ontwikkelen van je kindje. Het bevordert het ontwikkelen van zicht, weerstand, zenuwstelsel en de groei van de hersenen. Een onderzoek van Harvard wees uit dat het eten van zeevruchten tijdens de zwangerschap niet alleen goed is voor de gezondheid van de moeder, maar ook voor de ontwikkeling van de hersenen van de baby. Dat effect is niet alleen merkbaar op jonge leeftijd, maar ook naarmate het kindje ouder wordt; het schijnt zelfs een toename van IQ te kunnen bewerkstelligen…

Bron: Realsimple.com

Gerelateerde artikelen