Lazyfitgirl 1 2100x1440

5 redenen waarom diëten niet werken en wat je eraan kunt doen

Keto, Sonja Bakker, koolhydraatarm… Heb jij alles al geprobeerd maar val je steeds terug in oude gewoonten? In deze blog geeft Anki Willemsen, founder van de Lazyfitgirl Methode, tips over hoe je de kilo’s wél blijvend eraf krijgt.

Je hebt al veel diëten geprobeerd. Denk aan het Keto dieet, Sonja Bakker, koolhydraatarm dieet, het oerdieet of misschien volg je wel eetschema’s van een foodcoach. Maar steeds verval je weer terug in je oude gewoontes. Of lukt het je een tijdje om vol te houden, maar krijg je last van een onbeheersbare drang om te snaaien. Waarom lukt het nu niet om door te zetten? Heb je gewoon te weinig wilskracht of discipline? Ik vertel je alvast: het ligt niet aan jou dat blijvend afvallen zo lastig is. Het ligt aan de verkeerde benadering die je tot nu toe hebt geprobeerd. In deze blog leg ik jou uit waarom diëten zinloos is. En ik geef je vijf tips hoe je jouw leefstijl blijvend kunt veranderen om zo de kilo’s wel voor altijd kwijt te raken.  

Mijn naam is Anki Willemsen, founder van de Lazyfitgirl Methode, voedingsdeskundige en schrijfster van De Eetswitch – Afvallen zònder dieet. Met daarin uitleg over het leren lezen van labels, richtlijnen voor in de supermarkt en meer dan 75 overheerlijke voedzame recepten. Afvallen was nog nooit zo simpel en leuk. Veel mensen blijven van dieet naar dieet hoppen waardoor afvallen niet lukt. Ik bespreek met jou waarom diëten niet werken, en hoe jij wél blijvend gaat afvallen! 

Diëten zorgt voor een jojo-effect

Meer dan anderhalve kilo aan vetmassa verliezen in een week, is voor je lichaam praktisch onmogelijk. Door voedzamer te eten ga jij je metabolisme – ook wel je verbranding – juist verhogen. Het kan soms even duren voor je lijf in de afslankmodus gaat. Wanneer je vet wilt verliezen en spieren behouden, is langzaam afvallen de enige manier. Gewichtsverlies in vet merk je niet zozeer op de weegschaal, maar zie je vooral in centimeters en in de spiegel terug. Laat de weegschaal dus je humeur niet meer bepalen! Wanneer je te weinig eet, verlies je geen vetmassa maar vooral vocht en spiermassa. Door lange tijd te weinig te eten gaat je lichaam zodra je terugvalt in je oude eetpatroon alles extra opslaan. Want je lijf is bang om nog een keer tekort te komen en wil jou graag beschermen tegen schaarste. Dat noem je het jojo-effect waardoor je steeds even afvalt en daarna weer alles aankomt. 

Klaar om blijvend af te vallen? Krijg korting op de Lazyfitgirl Transformatie Cursus met Santé!

Op dieet gaan triggert de ‘rebelstand’

Diëten werken even op de korte termijn. Met elk dieet kun je afvallen, het maakt niet eens uit welk dieet je volgt. Je bent je bewuster van wat je in je mond stopt. Een dieet volg je voor een bepaalde periode. Je wilskracht raakt altijd op en je gaat daarna weer normaal eten. Toegeven aan zeurende trek in al die ongezonde dingen ligt op de loer. Want nu mág het ineens weer. Dit noem ik ook wel de rebelstand. Maar dat normaal eten van vóór je dieet, was dat eigenlijk wel zo slim? Een gemiddeld dieet leert je niets over gezonde keuzes maken. Je weet nog steeds niet hoe je afvalt op een gezonde manier. Vaak is een paar maanden na een dieet al je discipline en doorzettingsvermogen voor niets geweest. Zo zonde! Misschien baal je zelfs van jezelf en kom je in een ongezonde flow terecht. De kans is dan groot dat je nog eens extra kilo’s aankomt. Het is bewezen: 95 procent van de mensen komt na een dieet weer aan. 

Diëten verlaagt het metabolisme

Onze spieren zijn grootverbranders van energie. Alle energie die je niet verbrandt, wordt omgezet in vet. Hoe hoger jouw spiermassa, hoe hoger je verbranding in rust en hoe beter jouw lichaam tot vetverbranding kan komen. Helaas zorgen strenge diëten met een groot calorietekort er juist voor dat je lichaam spieren gaat verbranden in plaats van vet. Je lijkt even goed af te vallen op de weegschaal, omdat spieren zwaarder zijn dan vet. Vervolgens zorgt deze afname van spiermassa er juist voor dat je verbranding lager wordt. En daardoor zul je juist snel weer aankomen en wordt afvallen na elke dieetpoging alleen maar lastiger. Door voedzaam te eten kun jij je metabolisme herstellen. 

Als je blijft diëten, blijf je in strijd met eten

Zeg eens eerlijk. Heb jij zin om nog jaren op dieet te zijn? Heb jij zin om steeds te moeten tracken, bijhouden of plannen wat je eet? Doodvermoeiend toch? En wat mij betreft ook ontzettend zonde van je kostbare tijd. Kun jij je voorstellen dat je op je sterfbed ligt en erachter komt dat je zeventien jaar van je leven op dieet bent geweest? Mooie reden om te stoppen, en te kiezen voor wat wel werkt. Superlekker te gaan eten, terwijl je afvalt. Dieetvrij zijn voor de rest van je leven, dat doe je door een leefstijl te creëren waarin je in de basis voedzamere keuzes maakt. 

Diëten levert sociale stress op

Een onverwacht etentje. Een verjaardag met allemaal lekkers. Een dagje uit of weekendje weg. Of wat dacht je van het buffet op vakantie? Wanneer je op dieet bent, draaien dit soort momenten vaak uit op stress. Want je kunt je dieet niet perfect uitvoeren. Zo zonde van iets wat een mooie herinnering zou mogen zijn. In de Lazyfitgirl Methode leer ik jou voedzaam en minder voedzaam moeiteloos te combineren. Je werkt toe naar een 80/20 balans waarin je kunt genieten zonder schuldgevoel, terwijl je prima zult afvallen. Niet zo snel als met een dieet, maar wél blijvend. En het belangrijkste: jij kunt weer genieten van waar het leven echt om draait: het beleven van mooie momenten. 

De oplossing om blijvend te gaan afvallen

Blijvend afvallen doe je met een gezonde leefstijl. Maar hoe pak je dat nu aan? 

Tip 1: Ga voor de langzame aanpak.
Een gezonde leefstijl moet je langzaam opbouwen. We handelen grotendeels op de automatische piloot en daarom is het belangrijk dat je oefent met nieuwe gewoontes. Ons brein houdt niet van snelle verandering, dan voel je weerstand en geef je op. Je leefstijl veranderen is echt een vaardigheid. Vergelijk het met autorijden. Ook dat kon je niet meteen. Je hebt in stapjes de kennis en vaardigheden jezelf steeds meer eigen gemaakt. De knop in één keer omzetten werkt dus niet, hem heel langzaam omdraaien wel! 

Tip 2: Het mag niet voelen als volhouden.
Zie je leefstijlverandering als een mooi proces waarin jij lerende mag zijn. Het hoeft niet meteen perfect, juist niet. Je mag leren van je valkuilen en falen bestaat niet meer. Het is belangrijk dat je een leefstijl creëert die bij jou past. Waar jij enthousiast van raakt! Door je eigen keuzes te maken, voelt het niet als volhouden. 

Tip 3: Onderzoek waar jij een passie voor voelt.
Het is megabelangrijk dat je een passie creëert voor een gezonde leefstijl. Alleen dan houd je het makkelijk vol. Ga daarom niet hardlopen als je daar een hekel aan hebt, maar vind beweging die je écht leuk vindt. Hetzelfde geldt voor voeding. Eet niets wat je niet lekker vindt en ga op zoek naar recepten met veel groenten waar je enthousiast van raakt. Bedenk je eens wat jij in je leven allemaal al hebt bereikt zonder wilskracht, maar door passie. Afvallen is slechts één van de fijne gevolgen die een gezonde leefstijl met zich meebrengt. Je echte motivaties vind je in zaken als meer energie, een mooiere huid, lekker in je vel zitten, je favoriete kleding weer passen en bijvoorbeeld actief kunnen spelen met je (klein)kinderen. Nooit meer op dieet hoeven en het gevoel van vrijheid dat dit je oplevert is wat ik jou gun. 

Tip 4: Beloon jezelf.
Verleg je focus van de weegschaal naar wat gezonder eten en leven je allemaal oplevert. En beloon jezelf voor wat er al wél goed gaat. Zo ga je merken dat je in je brein een positieve lading kunt geven aan je nieuwe gezonde gewoontes. Veel mensen zijn geconditioneerd om zichzelf te belonen met eten. Door jezelf te leren belonen met een leuk tijdschrift, cadeautje, een warm bad of massage kun je dit langzaam afleren. En je hebt meteen een extra motivatie om je gezonde leefstijl voort te zetten.

Tip 5: Word je eigen coach.
Het is belangrijk dat jij jezelf leert coachen. Hoe praat jij tegen jezelf als het even tegenzit? Is dat opbouwend en positief? In het proces naar een gezondere leefstijl is het belangrijk dat je tegen jezelf gaat praten zoals je ook je beste vriendin zou aanmoedigen. Juist door te balen van een mindere dag, kom je in een ongezonde flow terecht. Door te mogen leren van je valkuilen en de lat laag te leggen, kun je veel makkelijker succeservaringen opdoen. Pak je agenda erbij en maak een klein plan voor de aankomende weken. Welke gezonde gewoontes kun jij gaan trainen? Denk aan: elke dag twee liter water drinken, snoepgroenten bij de lunch, elke avond een wandeling of een nieuw recept proberen. Plan je gewoontes in en maak ze meetbaar. Zet steeds meer stapjes in die goede richting en wees trots op jezelf! 

Fotografie: Soof Bremer

Wie is Anki?
Anki Willemsen (1988) werkt als voedingsdeskundige en is founder van de Lazyfitgirl Methode, waarmee zij al tienduizenden mensen hielp naar een gezond gewicht zonder dieet, restricties of eetschema’s. Ze heeft haar persoonlijke ervaring en deskundigheid rondom voeding omgezet in een missie om zo veel mogelijk mensen kennis te laten maken met voedzamer eten en daarbij blijvend af te vallen – en dat is gelukt! Elke dag komen er succesverhalen bij. Anki schreef het boek De Eetswitch – Afvallen zónder dieet (De Lazyfitgirl Methode).

Tip van de redactie

Samsung Galaxy Watch Active 2
Smartwatch Ad
Shop