spanning-verminderen-gezicht

5 manieren om spanning in je gezicht te verminderen

Heb je vaak last van spanning in je gezicht, nek en rond je kaken? Dat is heel normaal, maar natuurlijk wel heel vervelend. Een van de grootste oorzaken van gezichtspijn is stress en dat komt helaas bij veel mensen voor de laatste tijd. Gelukkig zijn er een aantal manieren die je kunnen helpen die spanning te verminderen. Lees je mee?

1. Probeer ademhalingsoefeningen

Probeer eens een ademhalingsoefening te doen – ze werken echt! Door je te focussen op je ademhaling ontspant je brein en schakel je jouw fight-or-flight-response tijdelijk uit. Daarnaast kunnen ademhalingsoefeningen helpen bij het verlagen van je bloeddruk, het verbeteren van je bloedsomloop, je cortisollevels verlagen en je echt laten ontspannen. Probeer ritmisch ademhalen: adem gedurende vier seconden diep in, hou gedurende zeven seconden vast en adem daarna krachtig uit gedurende acht seconden. 

Lees ook: ‘Waarom rekken we ons uit als we wakker worden?

2. Geef jezelf een milde kaakmassage

Het stretchen of masseren van je kaakspieren is misschien niet eerder in je op gekomen, maar als je last hebt van spanning in dat gebied, kan het enorme verlichting brengen. Open je mond een beetje en plaats je handpalmen voor je oren. Masseer rustig recht langs je gezicht naar beneden en open je mond langzaam verder. Als je de hele dag je tanden strak op elkaar hebt gehouden, kan het wat pijnlijk zijn, dus doe het rustig en met beleid. 

3. Pas je houding aan

Of je nu de hele dag staat of zit, je te lang in dezelfde houding bevinden kan problemen opleveren. Het is het beste om iedere 30 minuten even af te wisselen tussen zitten of staan. Hierdoor komt de spanning in je nek, kaak en gezicht los, krijg je een betere houding en neemt de kans af dat je zachte weefsels dusdanig wordt aangepast dat je geen optimale houding meer kan aannemen. Zet daarom een timer voor ieder half uur om jezelf een reminder te geven even te wisselen van houding. 

4. Probeer stress te verminderen

Dit is waarschijnlijk de meest voordehandliggende tip van het jaar, maar het is wel de moeite waard: door jezelf los te wrikken van de tunnelvisie die je van stress kan krijgen, geef je je gespannen spieren de kans om te ontspannen. Iedereen heeft een voorkeur wat betreft het ontspannen en ontstreden, maar je zou bijvoorbeeld meditatie, muziek luisteren, een bad nemen, lezen, de hond uitlaten of sporten kunnen proberen om rust te vinden. Dan komen die spieren vanzelf los!

5. Stretch je nek en schouders dagelijks

Het kan natuurlijk ook geen kwaad om er een gewoonte van te maken je nek- en schouderspieren dagelijks te stretchen. Ga goed rechtop zitten. Ga vervolgens op je linkerhand zitten. Tilt je hoofd naar rechts zodat je rechteroor naar je rechterschouder beweegt. Leg je rechterhand op je hoofd en trek je hoofd voorzichtig verder naar rechts om de stretch op links iets intenser te maken. Hou dit 30 seconden vast, adem in de tussentijd diep in en uit en herhaal dit drie keer voor je wisselt van kant. 

De tweede stretch begint wederom in de zittende houding die je net aannam. Voordat je je hoofd naar je schouder beweegt, draai je eerst je hoofd naar beneden, zodat je neus richting je rechteroksel draait. Leg nu je rechterhand op je hoofd en trek weer voorzichtig je hoofd verder omlaag om de stretch in je nek en ruggengraat iets intenser te maken. Hou dit wederom 30 seconden vast, adem diep in en uit en herhaal 3 keer voordat je naar de andere kant wisselt. 

Bron: Realsimple.com

Gerelateerde artikelen