92634382 1200 X 674 (1)

5 gezonde alternatieven voor energiedrankjes

Grijp jij weleens uit gemak naar een energiedrankje als je een dipje voelt aankomen? Dan wil je vast weten hoe je een zo bewust mogelijke keuze kunt maken daarin.

Energiedrank is een frisdrank met cafeïne, die je alertheid en concentratievermogen verhoogt. Hoeveel cafeïne er precies in zit, wisselt per merk. Gemiddeld is dat tussen de 30 en 80 milligram per blikje (van 250 milliliter). Het maximum, opgesteld in de Warenwet, is 350 milligram per liter, dus 88 milligram per blikje. Ter vergelijking: in een kopje koffie zit zo’n 60 milligram.

Taurine, guaranaá en B-vitaminen

Daarnaast vind je in energiedranken vaak ingrediënten als taurine (een stof die van nature in je lichaam voorkomt en belangrijk is voor je hart en zenuwcellen, maar die ook voor meer alertheid zou zorgen) en guaraná (een plant waarvan de zaadjes cafeïne bevatten). Ook worden er soms diverse B-vitaminen aan de drankjes toegevoegd, zoals de vitaminen B12, B5 en B6. Deze heeft je lichaam nodig om energie vrij te maken uit voeding.

6 suikerklontjes per drankje

Het Voedingscentrum adviseert om geen energiedrank te drinken, of alleen bij uitzondering. Want net als in cola en andere frisdranken, zit er in energiedrank enorm veel suiker: zo’n 6 suikerklontjes per blikje. Een grote hoeveelheid suiker is niet goed voor je lichaam en deze snelle koolhydraten zorgen ook voor een energiedip. Het zorgt namelijk voor een snelle stijging van je bloedsuikerspiegel maar vervolgens voor een snelle daling.

Zijn natuurlijk ingrediënten beter?

Om die redenen komen er steeds meer energiedranken op de markt waarvan geclaimd wordt dat ze gezonder zijn. Deze zijn meestal gemaakt van natuurlijke ingrediënten en bevatten veel minder tot geen suiker. De suiker is afkomstig van bijvoorbeeld fruit. Hierbij mis je echter de vezels en daardoor kunnen ze alsnog een piek in je bloedsuikerspiegel geven. Let ook op met lightdranken: daar zitten ook zuren in die je tanden kunnen aantasten.

5 alternatieven voor energiedrankjes

Bietensap

Bieten bevatten diverse B-vitaminen, maar ook veel nitraat. Dat zet je bloedvaten wijder open, waardoor je spieren sneller zuurstof krijgen. Een energieboost voorafgaand aan je krachttraining of andere work-out.

Thee

Zwarte en groene thee verlagen de bloeddruk en daarmee het risico op een beroerte. Én ze bevatten cafeïne.

Matcha

Een groen theepoeder uit Japan, dat ook wel een ‘superfood’ wordt genoemd vanwege de vele antioxidanten. 1 gram matchapoeder bevat ongeveer 30 milligram cafeïne.

Homemade power smoothie

Blend banaan, cacao, havermout en amandelmelk en je hebt je koolhydraten, B-vitaminen, mineralen zoals ijzer, gezonde vetten en het geluks hormoon serotonine te pakken.

Koffie

Vergeet de good old koffie niet, zónder suiker uiteraard.

Tekst: Mara Ruijter / Beeld: GettyImages

Tip van de redactie

Philips Viva HR1855/70 – Sapcentrifuge
Sapcentrifuge Ad
Bestel hier