foods-vermijden-goede-darmflora

5 foods die invloed hebben op je darmflora

Een van de belangrijkste factoren voor gezonde darmen is het onderhouden van onze darmflora en het voeden van onze goede darmbacteriën. Helaas zijn er ook een aantal foods die een negatieve invloed hebben op je microbioom – de verzameling van micro-organismen zoals bacteriën, virussen en gisten die in je darmen werken om je te beschermen tegen ziekteverwekkers. Dit zijn de foods die de grootste invloed hebben – lees je mee?

Lees ook: ‘Buikpijn na het eten: dit zijn de meest voorkomende oorzaken

1. Suiker

Terwijl de meesten van ons suiker leren vermijden vanwege de calorieën die ze met zich meebrengen, maar suiker kan beter worden vermeden vanwege het negatieve effect op onze darmflora. Suiker voedt namelijk gisten, waardoor ze kunnen groeien en de goede bacteriën in je darmflora kunnen overschaduwen.

2. Vlees

Tegenwoordig zijn er veel diëten – zoals keto en paleo – die volledig bestaan uit dierlijke eiwitten en vetten. Helaas doet dit weinig goeds om de gezondheid van je darmflora op peil te houden. Zonder een behoorlijke hoeveelheid plantvezels, ook wel bekend als prebiotica, komt jouw microbioom tekort. Hierdoor is je darmflora minder in staat om de nodige voedingsstoffen voor onze gezondheid aan te aanmaken, zoals vetzuren, vitaminen en natuurlijke antibiotica die ons beschermen tegen pathogenen. Een dieet dat veel planten bevat en dierlijke eiwitten als bijgerecht bevat is een stuk vriendelijker voor je darmen.

3. Plantpesticiden

Je darmflora is overgevoelig voor blootstelling aan chemicaliën, toxinen en pesticiden – zeker als deze afkomstig zijn van het voedsel en water wat we binnenkrijgen. Als je gevoelige darmen hebt, probeer dan voedsel te vermijden dat misschien is blootgesteld aan plantpesticiden door voor biologisch fruit en groenten, dierlijke producten waar geen hormonen aan toegevoegd zijn en gefilterd water te kiezen.

4. Zuivel

Alhoewel zuivel voor sommigen voordelen met zich meebrengt, het zorgt voor klachten bij degenen die er allergisch voor zijn of een intolerantie hebben. Denk hierbij aan ontstekingen, leaky gut syndroom en reacties die je immuunsysteem kunnen aantasten. Veel mensen hebben er baat bij om tijdelijk te stoppen met zuivel eten en het later opnieuw te proberen. Hetzelfde geldt voor gluten: ze zijn niet slechts voor je, maar als je er gevoelig of allergisch voor bent, kan je ze beter laten voor gezonde darmen.

5. Additieven, preservatieven, kleurstoffen en plantaardige oliën

Deze laatste groep is een mengeling van schadelijk producten die allemaal iets met elkaar gemeen hebben: ze zorgen allemaal voor ontsteking, zijn bewerkt en kunnen leiden tot een disbalans in microbioom. Let wel op: de plantaardige oliën die we hier bespreken betreffen niet olijfolie en avocado-olie, deze zijn namelijk wél goed voor je darmen.

Bron: Realsimple.com

Gerelateerde artikelen