dinergewoontes-helpen-afvallen diëten kilo

5 dinergewoontes die je kunnen helpen om af te vallen

Probeer jij wat af te vallen, maar wil het nog niet helemaal lukken? Probeer jezelf dan deze dinergewoontes eens aan te leren: door deze habits bij het avondeten op te pakken zou je zomaar nog wat kunnen afvallen. En ze zijn totaal niet ingewikkeld!

1. Hou je aan een schema

Nee, we bedoelen niet een eetschema of dieet. Wist je dat het je kan helpen om iedere avond rond hetzelfde tijdstip te eten? We snappen natuurlijk best dat het soms niet heel praktisch is, maar het kan je wel helpen afvallen. Wanneer je op een vast tijdstip eet, zal je waarschijnlijk sneller je maaltijden uitplannen, in plaats van maar gewoon te eten wat er is omdat je honger hebt. En dat zorgt er dan weer vaak voor dat we ongezond gaan snaaien, terwijl weten dat je iedere avond om 6 uur gaat eten je kan helpen om gezonde maaltijden voor te bereiden. Klinkt logisch, toch?

Lees ook: ‘Is het normaal om honger te hebben tijdens het afvallen?

2. Laat je niet afleiden

Zeg eens eerlijk: jij eet ook vast weleens voor de televisie? Misschien kan je dat beter niet meer doen als je wat wil afvallen. Doordat je hersenen bezig worden gehouden door de televisie (of je telefoon), verwerk je de smaak en verzadiging van je eten niet hetzelfde als wanneer je zonder afleidingen aan tafel zou eten. Het resultaat? Je zit minder snel vol én geniet minder van je eten, waardoor de kans groter is dat je daarna nog aan het snacken slaat. En dat is best zonde, vind je ook niet? Doe daarom aan mindful eatin en besteed bewust aandacht aan jouw maaltijd!

3. Drink eerst een glas water

Waarschijnlijk heb je al wel vaker gehoord dat veel water drinken kan helpen bij het afvallen, maar dat is ook met goede reden. Door voor het eten een glas water te drinken, zit je maag sneller vol en ben je dus sneller verzadigd, waardoor je minder grote porties gaat eten en de kans groter is dat je niet meer gaat binge-eaten na je avondeten. Ook kan het al helpen wanneer het glas water een glas frisdrank bevat, waardoor je er sowieso minder calorieën door binnen krijgt. En dat allemaal door een glas water!

4. Kauw langzamer

Een van de makkelijkste manieren om aan je gewicht te werken is door langzamer te kauwen. Doordat je langzamer eet, ga je namelijk minder eten. Hoe dat werkt? Wanneer je snel kauwt, ben je eerder klaar met eten dan dat jouw hersenen van je maag het signaal krijgen dat je vol zit. Hierdoor eet je vaak meer dan je eigenlijk nodig hebt. Kauw je langzamer, dan krijgen je hersenen het signaal op het moment dat je ook daadwerkelijk genoeg hebt gegeten en is de kans dat je te veel eet kleiner. Moeite om langzamer te kauwen? Probeer dan eens je bestek neer te leggen tussen happen door, een slokje water te nemen een gesprek te voeren tijdens je maaltijd.

5. Ga een rondje lopen

Na een uitgebreid diner hebben de meesten van ons – ja, wij ook – de neiging om op de bank neer te ploffen en er voorlopig niet meer vanaf te komen. Maar als je wat wil afvallen is het juist verstandig om nog even in beweging te komen na het avondeten. Wandelen helpt namelijk om je metabolisme te stimuleren, waardoor je sneller calorieën kan verbranden en zo dus zou kunnen afvallen. Daarnaast zijn we ’s avonds en ’s nachts het minst actief, dus een wandeling is ook een mooie manier om nog even wat beweging te krijgen voor we ons bed in stappen.

Bron: Livestrong.com

Gerelateerde artikelen