maaltijd-trucs-minder-eten

4 simpele maaltijdtrucs die je helpen minder te eten

Soms zijn we zo druk bezig met afvallen dat we ons alleen focussen op minder eten, gezonde keuzes maken en misschien wel calorieën tellen. Toch zijn er nog een aantal andere manieren waarmee je minder kunt gaan eten die níet te maken hebben met wat en hoeveel je eet. Lees je mee?

Lees ook: ’10 mythes over afvallen die je zeker niet moet geloven

1. Leg je telefoon weg

Check jij je mails altijd tijdens je ontbijt? Of scroll jij door je social media tijdens de lunch? Het lijkt misschien een kleine afleiding, maar het heeft groot effect op in hoeverre jij geniet van je maaltijden. In een onderzoek uit 2011 werden 44 deelnemers over twee groepen verdeeld. De ene groep mocht een spelletje spelen op hun telefoon tijdens de lunch, de andere groep niet. Iedereen kreeg negen hartige items te eten en moesten hun hongergevoel een cijfer geven na de maaltijd en benoemen wat ze hadden gegeten. Dertig minuten later deden ze mee aan een koekjestest. Wat bleek? De afgeleide groep zat minder vol na de lunch en eten meer koekjes in de test na de lunch. Ook waren ze minder accuraat in beschrijven wat ze precies voor lunch hadden gegeten. Wil je dus minder gaan eten? Dan kan het simpelweg wegleggen van je telefoon en meer aandacht besteden aan wat er op je bord ligt al heel wat helpen.

2. Eet met bestek

Het kan heerlijk zijn om gewoon met je handen te eten, maar het kan er ook voor zorgen dat je te veel eet. Wanneer we met onze handen eten, bijvoorbeeld bij kipkluifjes, taco’s of patat, wordt onze zintuigelijke ervaring aangesterkt door de directe aanraking, waardoor we meer genieten van ons eten. Hierdoor gaan we meer eten, aldus een onderzoek uit het Journal of Retailing. Betekent dat dat je dan maar geen pizza of patat meer moet eten? Nee hoor. Zorg er alleen voor dat je bewuster eet wanneer je met je handen eet. Je moet uiteraard genieten van je eten, maar wees ervan bewust dat je wellicht door blijft eten dankzij het eten, niet omdat je nog trek hebt.

3. Leg je vork neer tussen happen door

De volgende keer dat je gaat eten, probeer jezelf dan uit te dagen om pauzes in te lassen tussen happen in en je vork neer te leggen. Waarom? Een onderzoek uit 2014 wees uit dat langzamer eten ervoor kan zorgen dat je dat je minder gaat eten. Het zou kunnen komen doordat langzamer eten invloed heeft op de hormonen die je hongergevoel onderdrukken, waardoor je sneller vol zit. Ook kan het te maken hebben met de duur en intensiteit van de orale blootstelling aan eten; als je sneller eet, word je minder lang blootgesteld aan zintuigelijke ervaringen, waardoor je meer eet. Langzamer eten kan er dus voor zorgen dat je minder gaat eten!

4. Drink voordat je begint met eten

We wisten natuurlijk al dat het belangrijk is om genoeg water te drinken, maar het kan je ook helpen om je gewicht onder controle te krijgen. Door water te drinken voor je aan een maaltijd begint, zou je minder gaan eten en daardoor meer gewicht verliezen, zo bleek uit een onderzoek uit 2015. De deelnemers dronken iedere keer 500 milliliter water dertig minuten voor het avondeten. Hierdoor verloren de deelnemers gedurende 12 weken ongeveer 11 kilo (!) meer dan de controlegroep. Geen zin in water? Voeg er dan vers fruit, schijfjes komkommer of andere kruiden aan toe voor een smaak boost zonder extra suiker of calorieën?

Bron: Livestrong.com

Gerelateerde artikelen