Women Embracing 1000x700

3 vragen over celullite aan dr. Jetske Ultee

Bijna alle vrouwen hebben cellulite. Een sinaasappelhuid is daarom – in tegenstelling tot wat het schoonheidsideaal ons voorspiegelt – amper een probleem te noemen. Dit is wat je moet weten over cellulite.

Onderzoeksarts cosmetische dermatologie Jetske Ultee beantwoordt drie vragen over de gevreesde sinaasappelhuid, die bij nader inzien niet zo zorgwekkend hoeft te zijn.


Wat is cellulite eigenlijk?
“Maar liefst acht à negen op de tien vrouwen hebben cellulite. Het is dus eerder een normaal verschijnsel dan een kwaal. Maar het blijft ellendig! En best oneerlijk dat mannen er nauwelijks last van hebben… Over cellulite bestaan veel theorieën, maar het ontstaat mogelijk door een combinatie van factoren: een toename van lokaal onderhuids vet, een dunner wordende diepe huidlaag en slapper en onregelmatiger bindweefsel. De bobbeltjes en putjes die je op de huid ziet, zijn klompjes vet die door het slappere en dunnere bindweefsellaagje van de diepere dermis naar buiten worden geduwd.”

Helpt smeren?
“Er zijn ingrediënten die in een reageerbuisje of onder de microscoop vet kunnen verbranden en bindweefsel kunnen versterken, zoals cafeïne, aminophylline en vitamine-A-zuur. In theorie zou cellulite hiermee verholpen kunnen worden, in de praktijk vallen de resultaten toch tegen. De concentratie van de stoffen in de crèmes is vaak niet te vergelijken met de concentraties die worden gebruikt in wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast zitten de huidproblemen bij cellulite zo diep, dat ingrediënten er maar moeilijk bij komen. Reken daarom ook niet te veel op wonderen van (infrarood)sauna’s, thermen, wisselbaden en massages.”

Wat kan ik dan doen?
“Van microneedling en speciale massages tot kruidentherapieën en shock wave-therapieën: er worden veel behandelingen aangeboden, maar de resultaten zijn wisselend en niet altijd even overtuigend. De nieuwste trend is een behandeling die zich richt op het losmaken en/of doorsnijden van de bindweefselstrengetjes, met mesjes of een laser. Maar dit is niet mijn vakgebied en ik heb er geen ervaring mee.”

5 misverstanden over cellulite

Trainen is dé oplossing. Een ‘dunnere vetlaag’ en getrainde spieren zorgen er wel voor dat je strakker in je vel komt te zitten, maar ook bij de meest getrainde mensen komt cellulite voor.
Cellulite komt vaker voor bij zware mensen. Nee hoor, óók bij slanke mensen, alleen valt het misschien meer op als je zwaarder bent.
Mannen hebben geen cellulite. Ook mannen kunnen cellulite krijgen, maar vrouwen vaker. Dat komt onder meer door verschillen in de structuur van het onderhuids bindweefsel.
Scrubben helpt om de huid metcellulite gladder te maken. Scrubben zorgt voor een egale, frissere huid, maar cellulite verdwijnt er niet door.
Liposuctie is dé remedie tegen cellulite. Integendeel, vet wegzuigen op je buik, benen of heupen kan de bobbels en putjes juist verergeren.

(Bron: Jetske Ultee, onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie)

Tekst: Fleur Baxmeier / Beeld: GettyImages

Tip van de redactie

Theragun Prime massageapparaat
Theragunpro
Bestel hier