redenen-alcohol-drinken-stress

3 redenen waarom alcohol drinken je stress kan opleveren (en wat je ertegen kan doen)

Iedereen die wel eens te veel alcohol heeft gedronken kent dat rusteloze gevoel van de dag erop. Je wil dingen ondernemen, maar kan jezelf er niet toe zetten. Of je ligt paniekerig in bed omdat je je zo slecht voelt en je nooit meer zo wil voelen. Maar waar komen toch die angstige en verontrustende gevoelens vandaan? En waarom kunnen we niet gewoon genieten van het in bed liggen met een kater? Hieronder lees je waarom alcohol drinken je stress op kan leveren en wat je ertegen kan doen.

Waarom krijg je stress na het drinken van alcohol?

1. Het speelt met je brein

Er is een grote kans dat je tijdens het drinken onwijs blij en zorgeloos bent. Maar die mood kan onmiddellijk omslaan als je te veel drinkt. Je kunt onrustig en paniekerig worden en je brein wordt aangetast door de alcohol. Zodra de alcohol begint uit te werken, weet je brein niet meer wat hij moet doen. Dit komt namelijk doordat je lichaam nog verdoofd is van de alcohol, maar je brein weer terug wil naar de hyperactiviteit van ervoor. Hierdoor kun je dus makkelijk rusteloos en angstig worden.

Lees ook: ‘Net zo lekker: 3 zomerse cocktails zonder alcohols’

2. Een kater kan angst en stress veroorzaken

Een glaasje wijn om tot rust te komen lijkt misschien een goed idee, maar alcohol kan ook juist het tegenovergestelde effect op je brein hebben. Doordat je namelijk uitdroogt en een lage bloedsuikerspiegel hebt wanneer je (te) veel drinkt, voel je je moe, geïrriteerd en misselijk en kan je zelfs last krijgen van hartkloppingen. En dat geeft je ook niet bepaald een fijn gevoel…

3. Een ‘black-out’ krijgen kan stress opleveren

Drink je echt veel te veel en kan je je de helft van de vorige avond niet meer herinneren? Dan is het niet zo gek dat je lichtelijk angstig en in paniek raakt. Je vraagt je af wat er allemaal is gebeurd en dat gaat gepaard met stress.

Wat kun je ertegen doen?

1. Drink niet te veel

Hij ligt misschien voor de hand, maar we gaan hem toch noemen. Wil je graag van een glaasje wijn of een cocktail genieten, maar heb je geen zin in de angstige gevoelens die een kater met zich meebrengt? Zorg dan dat je niet te veel glaasjes achterover tikt en drink met mate.

2. Hydrateer goed voor, tijdens en na het drinken

Een andere belangrijke factor voor het verminderen van katers – en de daaropvolgende angst en stress – is zorgen dat je genoeg water drinkt. Drink dus voor, tijdens en na het drinken van de alcohol een aantal glazen water ter compensatie. Natuurlijk heeft dat weinig zin als je alsnog liters alcohol drinkt, dus let er daarnaast ook goed op hoeveel alcohol je binnenkrijgt.

3. Drink niet te vaak achter elkaar

Niet alleen kan je beter voorkomen dat je te veel op een avond drinkt, ook kan je beter niet te vaak drinken om angst en stress te voorkomen. Overwin je kater dus niet met nog meer alcohol, maar slaap goed je roes uit en wacht minstens een aantal dagen voordat je weer naar een glaasje alcohol grijpt. Zo heeft je lichaam goed de tijd om tot rust te komen en zich te herstellen van de vorige keer drinken.

4. Stimuleer je BDNF

Je BDNF – Brain-Derived Neurotrofic Factor -is een neurotrofine, een belangrijk stofje wat je neuronen sterk en gezond houdt en je metabolisme reguleert. Door dit stofje loop je minder risico op het krijgen van een depressie en andere mentale gezondheidsklachten. Stimuleer de aanmaak van BDNF door veel te bewegen, mediteren en onder de mensen te zijn en merk hoe je angstklachten als sneeuw voor de zon verdwijnen. Dan kan een glaasje extra je niet al te hard onderuithalen…

5. Mediteer

Door veel te mediteren zorg je ervoor dat je lichaam tot rust komt en je beter met angstemoties overweg kan. Ben je bekend met regelmatig mediteren? Top! Dan kan jij jezelf tijdens een kater goed redden als je je even niet zo goed voelt. Lukt het je niet zelf? Dan kun je altijd nog handige apps inzetten om je door je meditatie heen te leiden. Keep calm and don’t drink too much…

Bron: Livestrong.com

Tip van de redactie

Gerelateerde artikelen