Wat is zwarte knoflook?
29 maart 2018
Als je knoflook laat fermenteren, verandert witte knoflook in zwarte knoflook. Zwarte knoflook heeft een andere smaak en is nog gezonder.
Gefermenteerde knoflook
Zwarte knoflook is dezelfde bol als een witte knoflook, maar dan door eigen stoffen zwart gemaakt. De knoflook wordt ruim een maand gefermenteerd bij een temperatuur van ongeveer tachtig graden. Hierdoor worden de voedingswaarde en de gezonde eigenschappen van knoflook versterkt. De suikers en aminozuren reageren en produceren samen melanoidine, de stof die de zwarte kleur veroorzaakt.
Waarom is zwarte knoflook bijzonder?
Als het gisten klaar is, lijkt de structuur van knoflook op een dropje en is de smaak lichtzoet. Zwarte knoflook is gezonder dan de witte versie omdat de hoeveelheid antioxidanten is verdubbeld door het gisten. De bol is laag in vet, rijk aan natuurlijke suikers en laat geen nare geur (en dus geen slechte adem) achter. Je koopt koopt zwarte knoflook bij toko’s en delicatessenwinkels, maar je vindt het ook steeds vaker in de supermarkt.
Beter verteerbaar
Je lichaam kan zwarte knoflook makkelijker verteren dan witte knoflook. Witte knoflook bevat vooral allicine, een stof die alleen oplosbaar is in vet. Zwarte knoflook bevat de stof S-Allyl Cysteine, die oplosbaar is in water. Je lichaam kan deze stof daardoor beter opnemen.
Bron: Archief | Beeld: Shutterstock