category colour brushLekker

Zelf kiemen, zo doe je dat

In haar column schrijft Annemiek deze maand dat ze de smaak van het kiemen te pakken heeft. Ook proberen?

Wat zijn kiemgroenten?
Kiemgroenten zijn groenten waarvan je niet de volwassen plant opeet, maar de kiemplantjes: de jonge plantjes die uit de zaadjes komen. Bijna alle zaden, granen en peulvruchten kunnen worden gekiemd. Koop wel altijd biologische zaden van goede kwaliteit. Let erop dat de zaden niet gebroken zijn, want dan kiemen ze niet. Eenmaal gekiemd, kun je ze ongeveer een week in de koelkast bewaren.

Hier kun je kiemen van maken
Zaden
Sesam, zonnebloem, boekweit, pompoen

Groentezaad
Alfalfa, radijs, boerenkool, fenegriek, raap

Peulvruchten of bonen
Mungbonen, linzen, kikkererwten, groene erwten

Granen
Gerst, maïs, tarwe, quinoa, amarant, rogge

Dit heb je nodig

  • Glazen pot zonder deksel
  • Stukje kaasdoek (een panty kan ook)
  • Elastiek
  • Water
  • Biologische zaden/granen/peulvruchten

Zo maak je het
Spoel de zaden af met water. Doe ze in de pot en bedek met een paar centimeter afgekoeld gekookt water. Dek de pot af met de doek, doe het elastiek erom en laat een nacht staan op een warme donkere plek. Spoel de zaden de volgende ochtend af met koud water, zonder ze uit de pot te halen. Laat ze goed uitlekken. Zet de pot terug in het donker. Herhaal het spoelen twee keer per dag tot het zaad gaat kiemen. Zet de pot op een zonnige vensterbank, die niet de hele dag in de volle zon staat. Oogst als je kiemen de gewenste grote hebben.

Wil je niets missen van Santé? Volg ons ook op Facebook en Instagram.

Beeld: Shutterstock

Santé

in je brievenbus?

Bestel nu

Als eerste op de hoogte?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Santé!

  • Pinterest