Zelf bouillon maken, makkelijker dan je denkt
Bouillon maken moet een van de leukste bezigheden zijn in de keuken die er is. Je neemt allerlei groenten die je nog over hebt, snijdt die in stukken en laat ze lekker lang koken. Vervolgens giet je bouillon af door een zeef of vergiet en klaar ben je. Je hebt geen bouillonblokje meer nodig!
Wij geven je een paar basisrecepten om je op weg te helpen, maar daarop kun je zelf eindeloos variëren. Iedere bouillon heeft altijd wat smaakmakers nodig zoals ui, prei en knoflook. Daarnaast zijn stukken venkel, selderij en wortel ook altijd welkom. Ook takjes tijm, laurierblaadjes, en verse kruiden zoals selderij en platte peterselie zijn heel geschikt om te gebruiken. Doe geen aardappels in de bouillon want die maken je bouillon bij voorbaat troebel. Als je gesteld bent op een hele heldere bouillon, kan je de bouillon ook voorzichtig door een kaas- of theedoek gieten. Heldere bouillon is ook langer houdbaar dan bouillon waar stukjes groente of vis in zitten.
Hoe zout je de bouillon maakt is een kwestie van smaak, al zorgt het zout wel voor een betere houdbaarheid. Als je de bouillon bij voorbaat niet zo zout maakt, heb je bij het maken van de soep meer flexibiliteit.
En bouillonblokjes dan? Je kunt bij sommige soepen best een bouillonblokje gebruiken, maar soepen waar de bouillonsmaak overheersend is, zoals knoflooksoep of risottosoep, zijn echt veel lekkerder met een eigengemaakte bouillon.
Bouillon van ui en knoflook
3 uien
3 tenen knoflook
20 gram boter
1,5 liter water
zout
versgemalen zwarte peper
Snijd de ui en knoflook fijn. Laat de boter smelten in een pan en fruit daarin de ui en knoflook. Doe er anderhalve liter water bij en breng aan de kook. Voeg zout en flink veel versgemalen zwarte peper toe en laat de bouillon een half uur op laag vuur zachtjes koken. Giet de bouillon daarna door een zeef.
Groentebouillon
2 wortelen
2 preien
1 courgette
1 ui
20 gram boter
1,5 liter water
2 blaadjes laurier
4 takjes tijm
1 bosje bladpeterselie
peper en zout
Snijd de groenten in stukken en hak de ui fijn.
Laat de boter smelten in een pan en bak de groenten daar in aan.
Voeg anderhalve liter water toe en doe de laurier, tijm en het bosje peterselie erbij. Doe er nu peper en zout bij. Breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat het twee uur op een zacht vuur doorkoken met een deksel op de pan. Giet de bouillon daarna door en zeef.
Kruidenbouillon met witte wijn
3 tenen knoflook
5 uien
10 zwarte peperkorrels
1 stronk bleekselderij (600 gram)
2 liter water
5 dl droge witte wijn
7 takjes verse tijm
3 laurierblaadjes
peper en zout
Snijd de geschilde knoflook doormidden.
Snijd de geschilde uien in vieren.
Stamp de peperkorrels fijn in een vijzel.
Snijd de selderij in stukken van ongeveer 5 cm.
Doe water en witte wijn in een pan. Voeg knoflook, ui, peper en selderij toe. Doe de tijm en laurier erbij en breng tegen de kook aan. Laat vervolgens met de deksel op de pan op een heel laag vuur drie tot vier uur pruttelen. Zeef de bouillon daarna.
Visbouillon
Visbouillon kun je van allerlei soorten vis maken. Laat visbouillon in tegenstelling tot andere bouillons niet langer dan een uur op het vuur staan omdat ie daar niet echt lekkerder van wordt.
Dit is een heerlijke basis voor vissoep.
1 winterwortel
1 prei
1 ui
300 gram vis (wijting, schelvis, kabeljauw etc.)
bladpeterselie, een handvol
2 blaadjes laurier
8 peperkorrels
2 liter water
zout
Snijd de wortel, prei en ui klein en doe dat samen met de vis, peterselie, laurier, peperkorrels, wat zout en water in een grote pan. Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat 50 min pruttelen. Haal van het vuur en giet de bouillon door een zeef. Nog beter is om de bouillon te passeren door een schone theedoek over een pan te leggen en daar de bouillon voorzichtig doorheen te gieten.
Breng de gezeefde bouillon opnieuw aan de kook en laat zonder deksel op de pan nog even inkoken.
Tekst/receptuur: Manon Sikkel
Beeld: Getty Images
Tip van de redactie
