Zelf bouillon maken

Zo maak je bouillon

Zo maak je heel makkelijk zelf bouillon

Zelf bouillon maken is een geweldige manier om smaak toe te voegen aan soepen, stoofschotels en andere gerechten, en het is ook nog eens heel eenvoudig. Hier is een basismethode om zelf bouillon te maken:

Ingrediënten:

  • 2 liter water
  • 500 gram beenderen (kippen-, rund- of visbeenderen)
  • Groenten naar keuze (ui, wortel, selderij, prei, knoflook, champignons, etc.)
  • Kruiden naar keuze (tijm, rozemarijn, peterselie, laurierblaadjes, peperkorrels, etc.)
  • Zout naar smaak

Instructies:

  1. Bereid de ingrediënten voor: Snijd de groenten grof en verzamel alle kruiden die je wilt gebruiken.
  2. Rooster de beenderen (optioneel): Als je tijd hebt, kun je de beenderen eerst in de oven roosteren op 200°C gedurende 30-45 minuten. Dit geeft de bouillon een diepere smaak.
  3. Breng water aan de kook: Doe het water in een grote pan en breng het aan de kook.
  4. Voeg ingrediënten toe: Voeg de beenderen, groenten, kruiden en een snufje zout toe aan het kokende water. Je kunt experimenteren met verschillende groenten en kruiden om de smaak van de bouillon aan te passen aan je voorkeur.
  5. Laat sudderen: Zodra alles is toegevoegd, breng je het water weer aan de kook en laat je het vervolgens sudderen op een laag vuur. Laat het minstens 1-2 uur sudderen om de smaken goed te laten ontwikkelen. Hoe langer je het laat sudderen, hoe intenser de smaak zal zijn.
  6. Zeef de bouillon: Nadat de bouillon voldoende heeft gesudderd, zeef je het door een fijne zeef of kaasdoek om de vaste deeltjes te verwijderen en een heldere bouillon te verkrijgen.

Beeld: Getty Images

Tip van de redactie

soep
Klik hier

Lees ook…

Geroosterde paprikasoep

Romige avocadosoep

Word een soep-chef

Sante 03 2024
De nieuwe Santé ligt nu in de winkel
Abonneren
Digitaal lezen
Los kopen