Deze Lekkernij Houdt Je Jong

Wetenschappelijk bewezen: deze lekkernij houdt je jong

Fit en jong blijven? Dan wordt gezond eten vaak gezien als dé sleutel. Groenten, fruit en genoeg bewegen zijn daarbij belangrijk. Maar wist je dat ook chocolade goed kan zijn voor wie gezond ouder wil worden?

Wetenschappers ontdekten namelijk dat bepaalde stoffen in pure chocolade ervoor kunnen zorgen dat (biologische) veroudering vertraagt.

Minder risico op hart- en vaatziekten

Het idee dat pure chocolade gezond kan zijn, is niet nieuw: al jaren doen wetenschappers onderzoek naar flavonoïden. Deze stoffen zitten vooral in pure chocolade met een hoog cacaogehalte en zorgen ervoor dat je minder risico loopt op hart- en vaatziekten en andere chronische aandoeningen.

Theobromine

Maar naast flavonoïden is er nóg een stof in cacao die steeds meer aandacht krijgt: theobromine. Dit stofje geeft pure chocolade die herkenbare bittere smaak. Uit nieuw wetenschappelijk onderzoek blijkt dat theobromine mogelijk invloed heeft op onze biologische leeftijd. Dit leeftijd geeft aan hoe ‘oud’ ons lichaam werkelijk is – los van het aantal jaren dat we leven.

DNA

Voor het onderzoek doken wetenschappers in de gezondheidsdata van ruim 1600 gezonde volwassenen rond de 60 jaar. Om te kijken hoe ‘oud’ hun lichaam écht was, analyseerden de onderzoekers onder meer subtiele veranderingen in het DNA en de lengte van telomeren: een belangrijke graadmeter voor biologische veroudering.

Jong en gezond

En wat bleek? Mensen bij wie meer theobromine in het bloed werd gevonden, waren biologisch gezien jonger dan hun leeftijd deed vermoeden. Dat effect was opvallend specifiek: andere stoffen uit cacao en koffie werden ook onderzocht, maar die lieten dit verband niet zien.

Kleine nuance

Voordat je nu elke dag een extra reep inslaat: ook pure chocolade blijft een product met vet en suiker. Met mate genieten is dus het advies. Onderzoeksleider Jordana Bell van King’s College London benadrukt dan ook dat het onderzoek niet aanmoedigt om meer chocolade te eten, maar vooral helpt om beter te begrijpen welke stoffen in voeding mogelijk bijdragen aan gezond ouder worden.

LEES OOK

Uit andere media