Placeholder

Waarom koffiebonen geen bonen zijn

Hou je van koffie dan weet je dat koffie van bonen komt… Toch zijn koffiebonen eigenlijk geen bonen. Wat zijn het dan wel en wat gebeurt er nu met ‘koffiebonen’ tot ze als koffie in jouw kopje terechtkomen?

Koffie wordt gemaakt van de zaden van de koffieplant. We noemen ze bonen maar volgens de botanische wetten is dat niet juist. De vruchten van de koffieplant zijn namelijk steenvruchten; een vrucht met een dun laagje vruchtvlees en een dikke harde pit als kern. Omdat de zaden of pitten op bonen lijken, worden het koffiebonen genoemd.

Rijping

Voordat de bessen rijp genoeg zijn om te plukken, gaan er zo’n acht maanden voorbij. In die tijd kleuren ze van groen naar rood. In principe worden dan alle bessen geplukt (ook de groene). Deze bessen worden na het plukken in een bassin met water gedaan waardoor de rijpe bessen zinken en de onrijpe exemplaren gaan drijven en eruit kunnen worden geschept. Daarna wordt bij de rijpe bessen het meeste vruchtvlees verwijderd. Het overige vruchtvlees laat men één à twee dagen fermenteren waarna de pitten machinaal schoon worden geborsteld.

Droging

De zaden (koffiebonen) die zijn overgebleven, worden gedroogd in de zon. Elke paar uur moeten de bonen worden omgeroerd. Dit moet nauwkeurig gebeuren, omdat de bonen niet te droog mogen worden. Zijn de bonen gedroogd, dan worden ze nogmaals geborsteld om de laatste laagjes eraf te krijgen. Daarna worden ze gesorteerd op verschillende criteria en gemengd. Door dit mengen van verschillende bonen probeert men een constante smaak tegen een bepaalde aankoopprijs te krijgen.

Branden

Na het drogen en mengen, volgt het koffiebranden. De bonen worden daarvoor met een beetje olie in een speciale oven geroosterd, totdat ze de juiste geur krijgen. Tijdens het roosteren ontstaan zo’n zevenhonderd verschillende chemische stoffen. Een deel van de gebrande bonen wordt gemalen en vacuüm verpakt aan winkels geleverd. Een ander deel wordt als bonen verkocht. Tegenwoordig wordt ook een deel als cup verkocht zoals de Nespresso capsules van Koffiecupster.nl of de Dolce Gusto cups van Koffiecupster.nl. Heerlijke koffie in een makkelijk cupje.

– Dit artikel is een partnerbijdrage van Koffiecupster