Waarom Duurt Het Aspergeseizoen Tot 24 Juni

Waarom duurt het aspergeseizoen tot 24 juni?

Het aspergeseizoen in Nederland loopt traditioneel van half april tot 24 juni. Deze datum is niet willekeurig gekozen.

Wanneer het aspergeseizoen begint wisselt, maar wanneer het eindigt staat vast.

Op 24 juni eindigt traditiegetrouw het aspergeseizoen. Dat is niet omdat alle asperges vanaf dan niet meer lekker zijn. Na de asperge-oost moet de aspergeplant nog een tijdje op sterkte komen om het jaar erna weer asperges te produceren. Door de plant te laten groeien, is de kans op een succesvolle oogst volgend jaar groter.

  1. Groei- en oogstcyclus: Asperges hebben een specifieke groeicyclus. Het aspergeseizoen begint meestal zodra de bodemtemperatuur voldoende is opgewarmd, wat meestal rond half april is. Na 24 juni, de feestdag van Sint-Jan (Johannes de Doper), krijgen de aspergeplanten de tijd om te herstellen en energie op te slaan voor het volgende jaar. Het beëindigen van de oogst op deze datum geeft de planten de kans om nieuwe scheuten en bladeren te ontwikkelen, wat essentieel is voor de fotosynthese en de energieopslag in de wortels.
  2. Kwaliteit en duurzaamheid: Het oogsten van asperges na 24 juni kan de kwaliteit van de asperges verminderen en de gezondheid van de plant aantasten. Door de oogst na deze datum te stoppen, wordt de plant beschermd tegen overbelasting, waardoor de asperges het volgende seizoen weer van goede kwaliteit kunnen zijn.
  3. Traditie en cultuur: De datum van 24 juni heeft ook een culturele achtergrond. De feestdag van Sint-Jan markeert een traditioneel einde van de lente en het begin van de zomer in veel Europese culturen. In Nederland is dit een ingeburgerde traditie geworden die het einde van het aspergeseizoen symboliseert.

Lees ook: Dit simpele asperge recept is de hit op internet

Asperges Recept Hoe kun je asperges het beste bewaren?

Tip van de redactie

Ontdek de kunst van snel en gezond koken met Gezonde 20 minuten recepten. Dit kookboek biedt meer dan 140 verrassende gerechten die binnen no-time op tafel staan, perfect voor wie weinig tijd heeft maar toch gezond wil eten. Sinds 2015 zijn er meer dan 120.000 huishoudens met de boeken van Jasper Alblas aan de slag gegaan. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

TEKST MANON DAELMANS

BEELD GETTYIMAGES

Gerelateerde artikelen