Wereldsalades 1000x700

Verleg je grenzen met deze frisse wereldsalades

Of je ze nu ’s middags of ’s avonds op het menu zet: deze smaken van deze frisse salades nemen je mee op een reis rond de wereld.

Fattoush

Voor 4 personen
Bereidingstijd 30 minuten
Wachttijd 1 nacht en 2 uur

Ingrediënten 100 g gedroogde adukibonen • 2 kropjes little gem of 2 harten van Romeinse sla • 250 g tomaten • ½ komkommer • paar takjes peterselie • paar takjes munt • ½ granaatappel • 100 g gekookte kikkererwten, uit blik •sap van ½ citroen • 2 el wittewijnazijn • 1 tl ahornsiroop • ½ tl gemalen korianderzaad • ½ tl gemalen komijnzaad • ½ tl sumak • 1 teen knoflook • Libanees platbrood, voor erbij

Bereiding Week de adukibonen een nacht in koud water. Giet de volgende dag af en zet de boontjes in een pan opnieuw onder water. Breng aan de kook en laat ze 30 minuten koken. Voeg dan zout toe en kook ze in nog eens 20-30 minuten gaar. Laat uitlekken en afkoelen. • Haal de slablaadjes los, was en droog ze en scheur de sla in stukken. Snijd de tomaten in vieren, verwijder de zaadjes en steelaanzet en snijd het vruchtvlees in blokjes. Schil de komkommer, halveer overlangs en schraap met een lepel de zaadjes eruit. Snijd de komkommer in stukjes. • Pluk de steeltjes van de peterselie, houd een paar blaadjes apart voor de garnering en hak de rest van de peterselie en de munt fijn. Lepel de granaatappelpitjes uit de vrucht en verwijder harde stukjes. • Spoel de kikkererwten af in een zeef met koud water en laat uitlekken. • Klop een vinaigrette van het citroensap met de azijn, ahorn-siroop, specerijen en 4 eetlepels olijfolie. Pers de knoflook erboven en breng de dressing op smaak met suiker, zout en peper. • Hussel alle ingrediënten van de sla door de dressing. Verdeel de salade over 4 borden en garneer met wat munt en peterselie. Lekker met platbrood.

Fattoush Azuki Bean Salad With Chickpeas From Arabia
Fattoush

Couscoussalade met granaatappelpitjes

Voor 4 personen
Bereidingstijd 30 minuten

Ingrediënten 300 ml groentebouillon • 200 g couscous • 1 kleine komkommer of jonge courgette • 2 lente-uitjes • 1 handvol munt • 1 handvol koriander • 1 granaatappel • ½ handvol rucola • sap van 1 citroen • 2 el arganolie • 6 el Turkse of Griekse yoghurt (of zachte geitenkaas) • 50 g blanke amandelen

Bereiding Breng de bouillon aan de kook. Strooi de couscous in een schaal en schenk de bouillon erop. Laat afgedekt 10-15 minuten wellen. • Snijd of schaaf intussen de komkommer schuin in dunne plakjes en snijd de lente-uien in ringetjes. Hak de munt en koriander fijn. Halveer de granaatappel, lepel de pitjes eruit en verwijder harde stukjes. • Roer de couscous los met een vork. Voeg de komkommer, lente-ui, rucola en de helft van de gehakte kruiden en granaatappelpitjes toe. • Klop een dressing van het citroensap met de arganolie en 2 tot 4 eetlepels olijfolie. Breng op smaak met peper en zout. •Schep de couscoussalade op 4 borden en lepel er wat yoghurt over. • Hak de amandelen grof en verdeel ze met de resterende kruiden en granaatappelpitjes over de borden.

Salad With Couscous And Pomegranate Seeds From The Restaurant La Famille, Marrakesh, Morocco
Couscous salade

Salade niçoise

Voor 4 personen
Bereidingstijd 1 uur

Ingrediënten 300 g vastkokende aardappels • 150 g haricots verts of jonge sperziebonen • 2 eieren • 2 kropjes little gem of 2 harten van Romeinse sla • 200 g tomaten • 1 kleine komkommer • 1 ui • 100 g pitloze zwarte olijven • 250 g tonijnmoot, uit blik • paar takjes peterselie • 4 el wittewijnazijn • 1 tl gladde mosterd

Bereiding Was de aardappels met schil en stoom of kook ze in 20-25 minuten gaar. Laat iets uitdampen en pel dan nog warm de schil eraf. Snijd in blokjes. • Dop intussen de bonen en kook ze in 7-8 minuten beetgaar. Giet af en dompel direct in een bak ijswater of spoel af met koud water. Laat uitlekken en snijd de bonen schuin doormidden of in stukjes. • Kook de eieren in 8-10 minuten hard, laat ze schrikken onder koud stromend water, pel ze en snijd elk ei in acht partjes. • Haal de slablaadjes los en was en droog ze voorzichtig. Snijd de tomaten in partjes en de komkommer schuin in plakjes. Pel de ui en snijd in dunne ringen. Hak de olijven fijn. Laat de tonijnmoot uitlekken en verdeel met een vork in stukjes. Pluk de steeltjes van de peterselie en hak fijn.• Klop dan een vinaigrette van de azijn met de mosterd, 5 eetlepels olijfolie en wat suiker, zout en peper naar smaak. Roer de olijven en peterselie erdoor. • Rangschik de ingrediënten voor de sla mooi in 4 schaaltjes of op 4 borden. Lepel de vinaigrette erover. Lekker met knapperig stokbrood.

Salade Niçoise
Salade Niçoise

Panzanella

Voor 4 personen
Bereidingstijd 30 minuten

Ingrediënten 75 g rucola • 1 rode en 1 gele paprika • 1 kleine komkommer • 1 ui • 3 el witte balsamicoazijn • 8 dikkesneetjes witbrood • 2 teentjes knoflook

Bereiding Verwarm de oven voor op 220°C. Was en droog de rucola. Halveer de paprika’s, verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in blokjes. • Schil de komkommer, halveer overlangs en schraap met een lepel de zaadjes eruit. Snijd de komkommer in dunne boogjes. Pel en snipper de ui. • Meng de paprika met de komkommer, ui, azijn samen met 2 eetlepels olijfolie. Breng op smaak met suiker, zout en versgemalen peper. • Halveer de boterhammen en kwast ze in met 2 eetlepels olijfolie. Leg de sneetjes op een ovenrooster en bak het brood in 5 minuten goudbruin en krokant. • Pel en halveer de knoflook. Wrijf de teentjes met het snijvlak stevig over de toast. • Leg op de borden, druppel er 2 eetlepels olijfolie over en verdeel de rucola en paprika­salade erover.

Panzanella (bread Salad, Italy)
Panzanella

Recepten en beeld BeeldigBeeld/Stockfood, Shutterstock

Tip van de redactie

SMEG Broodrooster
Smeg Broodrooster Ad
Bestel hier