salades

Salades: weetjes, variaties en 5 heerlijke recepten

Salades: we maken het klaar bij gerechten, eten ze tussendoor en er zijn talloze varianten. Salades zijn tegenwoordig een prominent onderdeel van ons voedingspatroon. Hier zijn de leukste saladeweetjes én 5 heerlijke recepten.

Hoe zijn salades eigenlijk ontstaan?

In de geschiedenis van salades, vinden we eigenlijk een opkomende trend die begint bij de meest bekende “Caesar” salade. Hoewel sommigen de link leggen naar Julius Caesar, heeft die er in ieder geval totaal niets mee te maken. De oorsprong is te herleiden naar Italië en bedacht door Caesar Cardini (1896-1956) die na de eerste wereldoorlog met zijn broer Alex naar Amerika is vertrokken om zijn geluk te beproeven. Hij is daar, wonend in San Diego, in Tijuana (Mexico) een restaurant begonnen.

In 1924 zou hij zonder ingrediënten zijn komen te zitten, vanwege ‘The 4th of July’-festiviteiten in het restaurant dat hij runde. Precies op het moment kwamen er veel extra gasten zijn restaurant binnen. Hij bereidde vervolgens met Romeinse sla, knoflook, croutons, Parmezaanse kaas, eieren, olijfolie en Worcestershire saus (alles wat hij tot zijn beschikking had) zijn eerste en later razendpopulaire Caesar salade.

Lees ook:5 manieren om je salade net wat spannender te maken

Lekker veel soorten

Hoewel de saladetrend ooit is begonnen met één salade, zijn er tegenwoordig enorm veel soorten. Je kan er namelijk eindeloos mee variëren. Je hebt ook verschillende categorieën salades.

Zo bestaan er op de eerste plaats enkelvoudige salades, die uit een ingrediënt bestaan en aangemaakt worden met vinaigrette, dressing of andere saus. Je kan hierbij denken aan bietensalade, bleekselderijsalade, komkommersalade, tomatensalade, witlofsalade, witte- en rode kool salade en wortelsalade.

Bij meervoudige salades wordt er naast meerdere slasoorten ook gebruik gemaakt van andere ingrediënten (groentesoorten) zoals augurk, bieslook, bleekselderij, komkommer, koolsoorten, paprika, prei, tomaten, ui, witlof en wortel, waarbij deze veelgebruikte saladegroenten door elkaar gemixt worden en ook worden aangemaakt met op olijfolie (soms met azijn) gebaseerde sausen om het verhaal compleet te maken.

Verder heb je ook nog samengestelde salades waarbij ook fruit, nootjes, pitten, zaden, vlees, vis, kip, aardappelen en meer ingrediënten worden gebruikt. Zo kan er naast een bijgerecht, ook een complete maaltijdsalade worden gemaakt. De variaties zijn eindeloos en iedereen kan zijn of haar favoriete salade in elkaar toveren.

5 overheerlijke saladerecepten

En nu je al loopt te watertanden, geven we je hieronder 5 heerlijke saladerecepten die je eens kunt proberen.

1. Linzensalade met blauwe kaas en avocado

Ingrediënten:

  • 130 gram groene linzen
  • 170 gram bulgur
  • 2 rode uien
  • 50 gram geschaafde amandelen
  • 2 avocado’s
  • 5 little gem
  • 130 gram pittige blauwe kaas
  • 1,3 liter groentebouillon
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 3 eetlepels extra vierge olijfolie
  • 5 theelepels balsamico azijn

Bereiding

  • Verwarm de oven op 200 graden en bereid de bouillon in een pan met deksel erop. Gooi de linzen erbij en kook alles zachtjes op gemiddeld vuur 25 minuten gaar.
  • Voeg na 10  minuten de bulgur toe, na het koken afgieten en laat het zonder deksel uitstomen.
  • Snijd de avocado doormidden, verwijder de pit en hak het vruchtvlees in kleine blokjes. Snijd de little gem fijn en bewaar deze in een saladekom. Voeg de bulgur, linzen, de helft van de avocado en de helft van de pittige blauwe kaas toe aan de saladekom.
  • Meng de extra vierge olijfolie en balsamicoazijn erdoorheen en breng op smaak met peper en zout. Verdeel de salade over het aantal gewenste borden, verdeel de rode uit en amandelschaafsel erover en garneer met de  overige kaas en avocado.

2. Mexicaanse bonen salade

Ingrediënten

  • 1 ijsbergsla
  • 1 rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 laurierblaadje
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 500 gram mager rundergehakt
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1theelepel gemalen kaneel
  • theelepel paprikapoeder
  • 400 gram kidneybonen uit blik
  • 300 gram maïs uit blik
  • 2 rijpe trostomaten
  • 2 avocado’s
  • 2 grote tortilla’s
  • Zonnebloemolie
  • 100 gram Klaverland graskaas
  • 200 gram zure room

Bereiding

Haal de buitenbladeren van de ijsbergsla van de krop af en snijd de rest in grove reepjes, doe ze vervolgens in een kom met ijskoud water en zet deze apart.

  • Schil de uien en knoflook, snipper de eerste en hak de tweede fijn.
  • Verwarm een grote koekenpan om middelhoog vuur met een scheutje zonnebloemolie. Fruit om te beginnen hierin de uien.
  • Voeg als de uien glazig zijn, de knoflook, samen met de laurier toe. Bak een paar minuutjes en voeg dan ook de tomatenpuree toe. Bak nog een paar minuten en voeg dan ook het gehakt toe. Je kan het geheel op smaak brengen met zout, peper en specerijen. Laat alles op laag vuur doorgaren.
  • Verwarm de bonen en maïs in een pannetje op laag vuur. Snijd de tomaten en avocado in blokjes en zet deze apart. Snijd de tortilla’s in ieder 8 punten. Verwarm een grote hapjespan met een flinke laag olie (1,5 centimeter).
  • Frituur de tortillapuntjes tot ze goudbruin en krokant zijn (let hierbij goed op, want ze verbranden ook snel). Laat de tortillachips uitlekken op keukenpapier en bestrooi ze gelijk met zeezout. Je kan nu de kaas raspen. Giet de ijsbergsla af in een vergiet en laat alles goed uitlekken.
  • Vervolgens verdeel je dit over 4 borden. Verdeel hierover het gehaktmengsel, de bonenmix, tomaten, avocado en de kaas. Top de salade met een paar klodders zure room en serveer met de homemade tortillachips.

3. Makreelsalade met feta

Ingrediënten

  • 1 krop botersla
  • 2 rode paprika’s
  • een kwart komkommer
  • 4 takjes dille
  • 1 appel
  • 1 citroen
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 50 gram feta (bevroren)
  • 2 verse makreelfilets

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Pof de paprika’s in de oven en leg ze in een kom met huishoudfolie eroverheen. Laat ze minimaal een kwartiertje zo staan.
  • Gril of bak de makreel in een pan met flinke scheut olie erbij, zodat de huid niet gaat vastplakken. Bak de makreel eerst 2 minuten op de huidkant en dan nog een minuut op de andere kant. Knijp er ook een partje citroen bovenuit.
  • Haal de velletjes van de paprika’s, verwijder de zaadlijsten en snijd de paprika in mooi plakjes. Maak een dressing van geraspte appel, olijfolie, citroensap, sjalot, dille en stukjes komkommer.
  • Leg de sla op het bord, doe de dressing erover en leg hier de paprika en krokant gebakken makreel bovenop. Garneer dit met een flink laagje geraspte (bevroren) feta kaas en de lekkere salade is klaar om te opgegeten te worden.

4. Bietensalade met sinaasappel

Ingrediënten

  • 4 rode bieten met loof
  • 2 bosjes waterkers
  • 4 sinaasappels
  • 1 granaatappel
  • 1 rode uit
  • 2 tahini
  • 4 eetlepels granaatappelmelasse
  • 2 eetlepels sesamzaadjes
  • 50 ml extra vierge olijfolie

Bereiding

  • Snijd het loof van de bietjes en bewaar deze voor later gebruik. Verpak de bietjes in aluminiumfolie en laat ze ongeveer 1 uur poffen op de bbq.
  • Verdeel de waterkers met de loof van de bietjes over een grote schaal. Schil de sinaasappels en verwijder de witte kern. Snijd de partjes sinaasappels in stukjes en verdeel ze over de salade. Snijd de granaatappel doormidden en sla met behulp van een lepel de granaatappelpitjes eruit.
  • Verdeel deze pitjes ook over de salade. Pel de ui, snijd in dunne halve ringen en verdeel deze eveneens over de salade. Pel de bietjes en snijd deze in mooie partjes  en verdeel deze ook over de salade. Lepel de tahini en granaatappelmelasse over de salade.
  • Strooi er sesamzaadjes overheen en besprenkel de salade met olijfolie.

5. Eenvoudige paprika salade

Ingrediënten

  • 3 puntpaprika’s
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode ui
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 100 ml witte wijn
  • 2 takjes basilicum

Bereiding

Maak de paprika’s schoon en snijd deze in gelijke ringen. Pel de knoflook en hak deze in zeer kleine stukjes. Doe dit ook bij de ui en snipper deze.

Verhit de olijfolie en een koekenpan en roerbak de paprika’s, ui en knoflook een paar minuten. Blus af met de witte wijn en breng op smaak met zout, peper en specerijen.

Maak kleine stukjes van de basilicumblaadjes en strooi deze nadat alles klaar is over het gerecht.

Wil je niet alleen een lekkere, maar ook gezonde salade maken?

Er zijn natuurlijk veel saladerecepten, waarbij er ook verschil zit in het aantal calorieën en de ingrediëntenlijst. Is je doel een gezonde salade maken, of ben je toevallig aan het diëten …dan is het zeker verstandig te kijken welke producten je  allemaal gebruikt in salades. Vanzelfsprekend zijn dit ook heerlijke salades!

Gerelateerde artikelen