Gepekelde Zalm

Recept voor gravad lax (gepekelde zalm)

Eten uit Zweden? Grote kans dat je Zweedse balletjes denkt. Maar het land kent nog véél meer lekkernijen. We delen een paar recepten uit het kookboek Het lekkerste uit Zweden dat bomvol staat met Zweedse klassiekers. Dit keer: een recept voor gravad lax.

Bereidingstijd 30 minuten + 24 uur vriezen

Ingrediënten

  • 500 g zalm
  • 3 el akvavit (is Scandinavische sterke drank, optioneel)
  • 4 el zeezout
  • 2 tl zwarte peper, gekneusd
  • 3 el suiker
  • Rasp van 1 citroen
  • 3 bosjes dille

Bereiding

  • Vries de verse zalm op de dag van aankoop 24 uur in om eventuele parasieten te doden.
  • Maak de volgende dag ruimte in je koelkast en zorg voor een schoon werkblad.
  • Spoel de zalm af en droog voorzichtig met keukenpapier. Gebruik een pincet om zichtbare graten te verwijderen. Voel met je vingers en haal ze er voorzichtig uit.
  • Verdeel de akvavit over de zalm en maak een paar kleine inkepingen in de vis.
  • Mix zout, peper, suiker en citroenrasp in een kommetje.
  • Pak 1 bosje dille en verdeel over de bodem van de schaal. Sprenkel een derde van de scrub over de dille. Leg de zalm erbovenop, met de huid naar beneden. Verdeel de rest van de scrub over de zalm en wrijf het goed in.
  • Verdeel de fijne blaadjes van de rest van de dille over de zalm.
  • Vouw vershoudfolie strak over de zalm heen (niet eronder) en leg er een houten snijplank op, het liefst eentje die in de ovenschaal past. Zet daarboven op een zware pan.
  • Na 1 uur mag het geheel in de koelkast. Hier blijft de zalm maximaal 36 uur staan. Elke 12 uur, haal je het vershoudfolie er voorzichtig af, vervang je die, draai je de zalm om, leg je de plank en pan er weer bovenop en gaat het terug de koelkast in. In principe is hij na 24 uur klaar, maar dit hangt van je eigen smaak af. Hoe langer, hoe intenser de smaak.
  • Tevreden? Spoel of dep de dille en het zout eraf.
  • Snijd de zalm in zo dun mogelijke plakken. Heerlijk op knäckebröd. De zalm blijft in de koelkast nog 2 dagen goed, in de vriezer is ’ie 1 week te bewaren. Snijd de filet dan wel alvast in plakjes en vries ze in delen in, zodat de zalm makkelijker te ontdooien is.

Wil je nog meer van dit soort heerlijke recepten weten? Bestel dan het boek Het lekkerste uit Zweden. Voor meer informatie, klik op onderstaande button.

RECEPT & BEELD INGRID HOFSTRA

Ingrid Hofstra