Recept voor asperge en daslook-risotto

Recept voor asperge en daslook-risotto

Twee klassiekers gecombineerd: asperges en risotto.

Ingrediënten
Hoofdgerecht voor 4 personen
Bereidingstijd 1 uur

  • 2 sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • 2 el olijfolie
  • 200 g arboriorijst
  • 150 ml droge witte wijn
  • 1 l groentebouillon
  • 100 ml slagroom
  • 50 g geraspte Parmezaanse kaas
  • 350 g dunne groene asperges (of aspergepunten)
  • 1 handvol daslook

Bereiding
Pel en snipper de sjalot en de knoflook. Verhit de olie in een pan met dikke bodem, op matig vuur. Fruit de sjalot met de knoflook 5 minuten. Voeg de rijst toe en bak nog 2-3 minuten, al roerend, tot alle korrels glazig zijn. Blus af met de wijn, breng aan de kook en draai het vuur weer lager. Voeg als de wijn bijna verdampt is telkens een flinke scheut bouillon toe en opnieuw als de vorige bijna door de rijst is opgenomen. Ga zo door, onder heel frequent roeren, tot na 20-30 minuten de risotto romig is maar nog net wat beet heeft. Misschien is niet alle bouillon nodig.

Snijd intussen de houtachtige uiteinden van de asperges en kook ze in gezouten water in 2-3 minuten beetgaar. Giet af en spoel koud onder stromend water. Snijd de helft van de asperges schuin in plakjes, laat de rest heel. Roer de slagroom met een deel van de parmezaan door de risotto. Breng op smaak met zout en peper. Warm nog 2-3 minuten door. Schep de risotto in grote kommen en garneer met de plakjes en hele asperges, wat daslook en geraspte parmezaan.

Recept en beeld: BeeldigBeeld/StockFood