Placeholder

Recept uit Cyprus: de Persephone

Toe aan vitamine Zee en D. Cyprus is ook hartje winter een droombestemming. Je kunt er mooi wandelen, de stranden zijn paradijselijk en het eten en drinken… Hier het recept voor de Persephone.

 

Georgina Hayden, foodspecialist en auteur van het boek Cyprus – Familiegerechten van een eilandkeuken: “Dit drankje van rozensiroop, prosecco en granaatappelpitjes heb ik vernoemd naar onze dochter, Persephone. De Griekse mythe van Persephone en de granaatappel is vol hoop en de belofte van nieuw leven, daarom hebben we zo’n grote naam gegeven aan ons kleine meisje.”

Ingrediënten voor 1 glas

  • 1-2 el zelfgemaakte rozensiroop
  • 150 ml prosecco
  • paar granaatappelpitjes

Bereiding

Schenk de rozensiroop in een glas en schenk de prosecco erbij – de hoeveelheid siroop is afhankelijk van je smaak: je kunt het zo zoet maken als je wilt. Ik gebruik het liefst 2 eetlepels, maar als je met 1 begint, kun je altijd extra toevoegen. Garneer met wat granaatappelpitjes en serveer.

Recept rozensiroop (Triantafyllo) voor 750 ml

Ingrediënten

  • 500 g fijne suiker
  • 1 citroen
  • 4 el rozenwater of naar smaak druppel natuurlijke rode kleurstof (optioneel)

Bereiding

  • Schep de suiker in een grote pan met 400 milliliter water en zet op middelhoog vuur. Roer tot de suiker is opgelost en laat 5 minuten zacht koken tot het mengsel wat dikker wordt, maar voordat de siroop goud kleurt – je wilt lichte siroop, geen karamel.
  • Knijp de citroen erboven uit en voeg rozenwater toe tot je de gewenste smaak hebt – ik gebruik ongeveer 4 eetlepels.
  • Voeg eventueel ook een druppel kleurstof toe. Triantafyllo uit de winkel is altijd helderroze en ziet er mooi uit over toetjes.

Mer Cypriotische kookinspiratie vind je in het boek Cyprus – Familiegerechten van een eilandkeuken, Georgina Hayden, € 27,99 (uitgeverij Becht).

Recept en beeld: Kristin Perers, Georgina Hayden

Gerelateerde artikelen