Snijbiettaart

Recept: regenboogsnijbiettaart met geroosterde knoflook

Deze regenboogsnijbiettaart met knoflook knalt van je bord af! Hij oogt niet alleen kleurrijk, maar is ook nog eens heerlijk van smaak!

Voor 4 personen, bereidingstijd 30 minuten, wachttijd 2 uur

Ingrediënten

  • 275 g bloem + wat extra
  • 180 g (vegan) boter, koud en in blokjes
  • 2 bosjes snijbiet met dunne steeltjes in verschillende kleuren
  • 350 g zijden tofu
  • 2 el edelgistvlokken
  • 1 el citroensap
  • 6 witpuntradijzen
  • 2-3 takjes tijm.

Extra nodig:

  • vershoudfolie
  • bakplaat met opstaande randen, bekleed met bakpapier of ingevette rechthoekige taartvorm met losse bodem van 20×50 cm
  • keukenmachine

Lees ook:Recept: tomatentaart met amandelen en prei

Bereiding

  • Meng in een grote kom de bloem met ½ theelepel zout. Voeg de boterblokjes toe en wrijf ze met je vingertoppen door de bloem tot een kruimig deeg ontstaat. Maak een kuiltje in het
    midden en schenk er 100 ml koud water in. Kneed tot een samenhangend deeg; voeg meer bloem toe als het deeg te plakkerig is of water als het te droog is. Vorm er een bal van en laat het deeg gewikkeld in vershoudfolie 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een rechthoekige lap van 20×50 centimeter. Vouw de lap (als een theedoek) in drieën. Draai het deeg een slag (90°), rol opnieuw uit en vouw nogmaals in drieën. Wikkel het deeg weer in vershoudfolie en laat nogmaals 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Rol het deeg weer uit tot een rechthoekige lap, iets groter dan de taartvorm. Bekleed de bodem en rand van de vorm of de bakplaat ermee, snijd het overhangende deeg weg. Prik er hier en daar met een vork gaatjes in (tegen opbollen). Zet tot gebruik in de koelkast.
  • Was en droog de snijbiet, verwijder stugge stelen of delen.
  • Pureer de tofu met de gistvlokken, 2 eetlepels olijfolie, het citroensap, ½ theelepel zout en ¼ theelepel versgemalen zwarte peper in de keukenmachine glad.
  • Schenk het mengsel op het deeg in de vorm. Beleg de tofuvulling met de snijbiet, maar houd een handvol apart.
  • Zet de vorm op een rooster in het midden van de oven en bak de taart 25-30 minuten tot het deeg gaar en de vulling stevig is en goudbruin kleurt. Laat op een rooster afkoelen. Verwijder dan pas de taartvorm (snijd eventueel eerst met een mes langs de rand het
    deeg los).
  • Schaaf de radijzen (dat gaat het handigst op een mandoline) in plakjes. Ris de tijmblaadjes los. Garneer de taart met de radijs, de apart gehouden snijbiet en de tijm.

Recept en beeld: BeeldigBeeld/Stockfood

Tip van de redactie

Wilma Van Grinsven-Padberg onthult in dit boek de geheimen van de mediterrane levensstijl, waarom het zo gezond is en wat de mensen in deze regio eten. Ontdek de recepten van lokale foodies voor een heerlijke en gezonde start! Voor meer informatie klik op onderstaande button.

TEKST EN RECEPT MANON DAELMANS

BEELD GETTYIMAGES

Gerelateerde artikelen