Tomatentaart

Recept: Tomatentaart met amandelen en prei

Hartige taarten kosten even wat tijd, maar dan heb je wel wat: ze spatten van je bord af. Zo ook deze tomatentaart met amandelen en prei.

Bereidingstijd 45 minuten + 1,5 uur wachttijd

Ingrediënten voor taart met prei

Voor het deeg:

  • 150 g bloem + extra om te bestuiven
  • 150 g volkorenmeel
  • 150 g (vegan) boter (koud en in blokjes)
  • 2 preien
  • 2 teentjes knoflook
  • 5 el olijfolie, plus wat extra
  • 600 g gemengde (wilde) tomaten
  • 100 g gepelde amandelen

Voor erbij:

  • stukje Parmezaanse kaas (of vegan variant)
  •  ½ bakje tuinkers

Extra nodig: bakplaat met bakpapier

Lees ook: ‘

Bereiding

  • Meng in een grote kom de bloem met 3/4 tl zout. Voeg de (vegan) boterblokjes toe en wrijf ze met je vingertoppen door de bloem tot een kruimelig deeg ontstaat. Maak een kuiltje in het midden en schenk er 2-3 el koud water in. Kneed tot het deeg samenhangt; voeg meer bloem toe als het deeg te plakkerig is of 1-2 el extra water als het te droog is. Vorm er een bal van en laat het deeg in vershoudfolie gewikkeld 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Maak de prei schoon en snijd in ringen. Pel en hak de knoflook. Verhit 3 el olijfolie in een grote koekepan en bak de prei met de knoflook op matig vuur tot de prei na 10-12 minuten zacht is en begint te kleuren. Laat afkoelen.
  • Snijd intussen de tomaten afhankelijk van hun formaat doormidden of in plakjes. Plet de helft van de tomaten voorzichtig in een grote kom met de achterkant van een lepel.
  • Hak de amandelen grof en meng met de prei door de tomaten. Breng op smaak met peper en zout.
  • Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een ronde lap van 40 cm doorsnede. Leg het op de bakplaat en prik er hier en daar met een vork gaatjes in (tegen opbollen).
  • Schep het tomaatmengsel in het midden, laat rondom een brede deegrand vrij en vouw die nonchalant over de vulling. Besprenkel de taart met de resterende olijfolie. Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de taart in 30-40 minuten goudbruin en gaar.
  • Haal uit de oven en laat kort afkoelen. Schep vlak voor serveren de rest van de tomaten erop. Garneer met wat geraspte (vegan) kaas en tuinkers.

Tip

Deeg maken in de keukenmachine gaat helemaal makkelijk! Meng de bloem, zout en boter en voeg dan het water per lepel toe. Meng met de pulseerknop tot het deeg samenhangt. Kneed het deeg met de hand kort door op een met bloem bestoven werkvlak en vorm er dan een bal van.

Tip van de redactie

Een evenwichtige en gevarieerde maaltijd die makkelijk te bereiden en ook lekker is? Karolien Olaerts bewijst in haar boek Karola’s Kitchen: het kookboek dat het kan. Verse, voedzame en plantaardige ingrediënten vormen de basis van al haar gerechten, zonder in te boeten aan smaak en voldoening. Van kruidige appelpancakes tot geroosterde pompoen met feta. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Karolien Olaerts

Gerelateerde artikelen