Koeksandwich

Recept: koeksandwich met passievrucht-wittechocoladeroomijs

De perfecte traktatie op een warme dag is een ijsje uit eigen vriezer. Zelfgemaakt, bedoelen we dan. Slank zijn ze niet, maar wel lekker, zoals deze koeksandwich met passievrucht-wittechocoladeroomijs.

Nagerecht of tussendoortje voor 4 personen. Bereidingstijd 1 uur, vriestijd 1,5 uur

Ingrediënten

  • 100 g zachte boter
  • 100 g bruine basterdsuiker
  • 1 vanillestokje
  • 1 ei
  • 50 ml karnemelk
  • 150 g speltmeel
  • 1 tl bakpoeder
  • poedersuiker
  • 4-6 passievruchten of 100 ml passievruchtencoulis
  • 75 g witte chocolade
  • 200 ml slagroom
  • amandelen, fijngehakt om te garneren.

Extra nodig:

  • mixer
  • (wegwerp)spuitzak
  • bakplaat met bakpapier
  • ijsmachine
  • koeksteker of bakring

Bereiding

  • Voorverwarm de oven op 180 graden.
  • Maak eerst de koekjes. Klop in een beslagkom de boter met de suiker romig. Voeg het merg van het vanillestokje, het ei en de karnemelk toe. Klop goed door. Zeef het speltmeel met het bakpoeder boven het beslag en meng.
  • Schep het beslag in een spuitzak met een ronde spuitmond of afgeknipte opening (doorsnede 1,5 centimeter). Spuit op voldoende afstand van elkaar toefjes koekdeeg op een met bakpapier beklede bakplaat (gebruik als het nodig is twee bakplaten). Doop een lepel in water en druk het deeg met de bolle kant een beetje platter.
  • Bestuif licht met poedersuiker (niet royaal, dat kan vlamvatten!). Bak de koekjes in 10-12 minuten in de oven goudgeel. Neem de bakplaat uit de oven en schuif het bakpapier met koekjes op het werkvlak. Laat afkoelen.
  • Halveer de passievruchten en lepel de pulp eruit. Wrijf de pulp door een zeef en meet 100 ml af van de fijne puree (in kokstermen: ‘coulis’).
  • Hak de chocolade fijn. Verwarm de passievruchtsaus en roer in porties door de chocolade. Laat smelten en roer glad.
  • Klop de slagroom stijf en spatel door het chocolademengsel. Doe het mengsel over in een ijsmachine en draai volgens de aanwijzingen tot romig ijs. Strijk dan uit in een klein bakblik of bakje (circa 15×15 centimeter). Laat nog minimaal 1 uur bevriezen.
  • Steek voor het serveren met een verwarmde koeksteker of bakring cirkels uit het ijs, zo groot als de koekjes. Leg de ijsrondjes tussen twee koekjes en druk lichtjes aan. Rol de zijkant van de ‘sandwich’ door de fijngehakte amandelen. Serveer meteen of vries opnieuw in.

Meer verrukkelijke zelfmaak-ijsrecepten vind je in het juli-nummer van Santé! Eet smakelijk!

Recept en beeld: BeeldigBeeld/Stockfood