cashew-chiataartjes

Recept: dr. Megan Rossi: cashew-chiataartjes met lemon curd

Liefde gaat door de maag, geluk door de darmen, zegt Megan Rossi (31). De Australische voedingsdeskundige geeft in haar boek ‘Eetgeluk’ tips voor gezonde darmen en een betere gemoedstoestand. Hier een extra recept van haar: cashew-chiataartjes met lemon curd.

Voor 16 stuks

Ingrediënten:

  • 65 g cashewnoten
  • 30 g chiazaad
  • 25 g gedroogd kokos
  • 40 g havervlokken
  • 4 medjooldadels (ca. 60 g zonder pit), gehakt
  • Topper:
  • 70 ml vers citroensap (ca. 2 citroenen)
  • 1 tl geraspte citroenschil (plus extra voor de garnering)
  • 3 el honing, of zoetmiddel naar keuze
  • 10 g pijlwortelmeel
  • 170 g dikke yoghurt

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 140 °C hetelucht/160 °C.
  • Doe alle basisingrediënten in een blender, voeg 60 ml water toe en pureer tot alles lichtjes gemengd is. Rol het mengsel met je handen over een werkvlak, zodat je een kleverig deeg krijgt. Leg het deeg 10 minuten in de koelkast, tot het stevig is.
  • Vet ondertussen minimuffinvormpjes in met een olie naar keuze.
  • Druk een eetlepel deeg (ongeveer 15 g) in elke holte van de muffinvormpjes. Gebruik je vinger om het gelijkmatig over de bodem en de zijkant te verdelen.
  • Bak de taartvormpjes ongeveer 15 minuten in de oven, tot ze goudbruin zijn. Laat ze afkoelen.
  • Meng ondertussen het citroensap, de geraspte schil, de honing en het pijlwortelmeel in een kleine pan op laag vuur. Roer flink met een houten lepel tot je een dikke gelei hebt. Haal de gelei van het vuur en laat hem even afkoelen (1-2 minuten). Roer de yoghurt erdoor, zodat je een dik vloeibaar mengsel krijgt. Proef en voeg indien nodig nog wat citroen toe.
  • Laat de taartvormpjes volledig afkoelen. Schep de curd erin en zet de taartjes minstens 4 uur in de koelkast, tot de curd opgestijfd is. Garneer met wat extra geraspte citroenschil.

Tip: liever knapperige taartvormpjes? Maak dan eerst de lemon curd en laat die afgedekt 4 uur opstijven in de koelkast. Bak de taartvormpjes en laat ze afkoelen. Schep de curd vlak voor het serveren in de vormpjes.

Eetgeluk

Eetgeluk

In haar boek ‘Eetgeluk‘ legt Megan Rossi opeen toegankelijke manier uit hoe de darmen werken en welke invloed ze hebben op je gemoedstoestand en gezondheid. Met adviezen om meer energie te krijgen, schema’s om meer plantaardige producten uit verschillende voedingsgroepen binnen te krijgen, voedselintoleranties op te sporen en meerdan vijftig recepten.

Eetgeluk, € 24,99 (Uitgeverij Luitingh-­Sijthoff).

Gerelateerde artikelen