Recept: croissants met scambled tofu, champignons en avocado
13 april 2020
Croissants zijn altijd een succes op de paastafel. Met dit recept maak jij je eigen plantaardige croissants! Lekker met hartig beleg zoals scrambled tofu, champignons en avocado.
Ingrediënten:
- 375 g tofu
- 250 g champignons, in plakjes
- 250 g bloem
- 20 g suiker
- 125 g + 20 g margarine, kamertemperatuur
- 7 g gedroogde gist
- 150 ml warm water
- 10 g verse bieslook, fijngesneden
- 2 avocado’s, in plakjes
- 2-3 el sojamelk
- 2 tl edelgistvlokken
- 1 tl kurkuma
- ½ tl zout
- Zonnebloemolie
- Zout en peper
Bereiding
- Doe de bloem samen met de gist en suiker in een kom. Voeg het water toe aan de kom en roer de ingrediënten door elkaar. Laat het geheel 15 minuten op een warme plek staan zodat het begint te bubbelen, dit betekent dat de gist actief wordt.
- Voeg het zout en 20 gram margarine toe aan het deeg en kneed het met je handen tot een stevig deeg. Dit duurt ongeveer 10 minuten.
- Leg de deegbal weer terug in de kom en bedek deze met vershoudfolie of een schone theedoek en verplaats de kom naar de koelkast. Laat het deeg een nacht in de koelkast staan zodat het kan rijzen.
- Knip twee vellen vershoudfolie van 20 x 20 cm af. Leg een vel vershoudfolie op een snijplank en leg in het midden van het vel 125 gram margarine. Dek de margarine af met het andere vel. Rol met behulp van een deegroller de margarine uit in een groot vierkant dat net binnen de randen van het vershoudfolie blijft. Leg de uitgerolde margarine terug in de koelkast.
- Haal het deeg uit de koelkast en rol het deeg uit op een met bloem bestoven ondergrond totdat het deeg het formaat heeft van 30 x 40 cm en voor je ligt in de vorm van een ruit.
- Haal de margarine uit de koelkast en verwijder het bovenste vel. Leg de margarine met het vershoudfolie naar boven in het midden van het uitgerolde deeg als een vierkant. Je krijgt dan een deeg in de vorm van een ruit met daarop een vierkant stuk margarine. Vouw vervolgens de zijkanten van het deeg naar binnen over de margarine. Vouw ook de boven- en onderkant van het deeg over de margarine zodat je een deegenvelop krijgt, gevuld met margarine. Sluit alle randen goed zodat er geen margarine uit de envelop komt. Rol het deeg vervolgens voorzichtig uit (in eenzelfde richting) tot een rechthoek van ongeveer 40 x 20 cm met een dikte van 5 mm. Wanneer de rechthoek voor je ligt met de korte zijde naar je toe, vouw je de boven- en onderkant naar binnen zodat ze in het midden bij elkaar uitkomen. Leg het deeg 20 minuten in de koelkast en herhaal deze stap vervolgens vier keer.
- Rol het deeg een laatste keer uit tot een rechthoek. Snijd het deeg vervolgens in zes pizzapunten.
- Rol de punten een voor een vanaf de brede kant op richting de punt tot croissants. Verdeel de croissants over een met bakpapier beklede bakplaat en leg hier een schone vochtige theedoek over. Laat het deeg 2,5 uur rijzen op een warme plek.
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Bestrijk de croissants met sojamelk en bak ze 20 minuten in de voorverwarmde oven totdat ze goudbruin zijn.
- Pers ondertussen de tofu fijn onder een zware pan in de gootsteen. Door dit te doen verwijder je het meeste vocht. Laat 15 minuten zo staan. Snijd daarna de tofu in blokjes. Verkruimel de tofublokjes vervolgens met de hand en bewaar op een bord tot gebruik.
- Verhit zonnebloemolie in een koekenpan en bak de champignons 2-3 minuten op hoog vuur totdat ze het meeste vocht losgelaten hebben. Verkruimel de tofublokjes, voeg deze toe aan de pan en roerbak 5 minuten mee. Voeg de edelgistvlokken en kurkuma toe en roerbak nog een minuut mee. Voeg de gesneden bieslook toe en roer de scrambled tofu nog een keer door.
- Serveer de croissants met de avocado, scrambled tofu en gebakken champignons.
Tip! Heb je minder tijd? Kies dan voor toast in plaats van croissants!
Recept en beeld: #zokanhetook