- Home
- Food
- Op je menu
- Wat voor soorten noedels zijn er?
Wat voor soorten noedels zijn er?
21 juni 2024
Noedels van rijstmeel, soba, glasmie, ramen… Wat is nou eigenlijk het verschil? Wij zetten alle soorten noedels voor je op een rij. En egevn ook nog tips over welke noedels het gezondst zijn.
Noedels zijn er in alle vormen, soorten en maten. Van de dunne, delicate rijstnoedels zoals in de Aziatische keuken tot de robuuste, met ei verrijkte fettuccine in Italiaanse gerechten. Udon, soba, ramen, vermicelli – de lijst lijkt eindeloos. Elk type noedel brengt zijn unieke karakter met zich mee. Wij zetten de verschillende soorten noedels voor je op een rijtje.
De eeuwenoude vraag over het verschil tussen pasta en noedels heeft menig culinair liefhebber beziggehouden. Het antwoord? Dat vind je in de ingrediënten en tradities. Pasta, zoals we die kennen van de Italiaanse keuken, wordt meestal gemaakt van harde tarwe en eieren, terwijl noedels, uit vooral de Aziatische keukens, een breder scala aan ingrediënten kunnen bevatten, zoals rijst, boekweit, en zelfs zoete aardappel.
Lees ook: 3 gezonde lunchrecepten
En los van de grondstoffen, zijn er ook nog grote verschillen in structuur of textuur eigenlijk. In Italië vind je soms het woord brons op de verpakking, wat betekent dat de pasta door een bronzen ‘zeef’ is gehaald waardoor deze wat ruwer is. Sauzen blijven dan beter plakken. Maar zet twee Italianen bij elkaar aan tafel en vraag welke saus nou precies bij welke pasta hoort, en ze houden niet meer op met praten. Hetzelfde geldt voor Aziatische noedels. Elk land, elke streek en zelfs elke familie heeft z’n eigen voorkeuren.
Hoe moet je noedels eten?
Het eten van noedels is niet alleen een maaltijd, maar het is een ervaring. Of je nu slurpend geniet van je Japanse ramen, of met een vork je Italiaanse pasta oprolt, noedels kennen ook ene traditie op het gebied van hoe je ze moet eten. Voor Aziatische noedelgerechten is slurpen niet alleen heel gewoon, maar het wordt zelfs aangemoedigd. Het verhoogt de smaakbeleving, zo zegt men.
Welke noedels zijn het gezondst?
Volkoren noedels hebben veel vezels en en extra voedingsstoffen. Rijstnoedels zijn glutenvrij en een goede keus voor mensen met glutenintolerantie. Noedels gemaakt van boekweit bevatten antioxidanten en zo heeft elke vorm zijn eigen voordelen. Witte pasta of noedels zijn niet per se slechter, als je ze maar eet met veel groente – en dus vezels. En voor alle soorten geldt dat de gezondheid ook wordt bepaald door de grootte van de portie en hoe veel vet en kaas je erbij eet. Het voordeel van noedels is dat je ze vaak eet met groentesaus en veel verse groentes, en dat maakt het een gezonde keus.
Lees ook: recept om zelf pasta te maken
Soorten noedels
Udonnoedels
Udonnoedels zijn dikke, zachte Japanse noedels. Ze zijn gemaakt van tarwebloem, water en zout. Omdat er geen ei aan deze noedels wordt toegevoegd, zijn ze wit. Udonnoedels hebben een milde smaak en een gladde textuur.
Zo eet je ze
Udonnoedels zijn perfect voor wokgerechten en in noedelsoepen.
Sobanoedels
Heb je een glutenintolerantie? Dan zijn sobanoedels een uitkomst. Ze zijn namelijk gemaakt van boekweitmeel. Sobanoedels lijken een beetje op volkorenspaghetti en hebben een nootachtige smaak. Bovendien bevatten ze meer vezels dan de meeste andere noedelsoorten.
Zo eet je ze
Sobanoedels zijn lekker in een soep, maar je kunt ze ook gebruiken in een salade.
Eiernoedels
Niet geheel verrassend bestaan eiernoedels uit ei en tarwemeel. Ze zijn geel en je kunt ze zowel vers als gedroogd kopen. Het voordeel van eiernoedels is dat ze maar kort gekookt hoeven te worden. Ook zitten ze bomvol eitwitten.
Zo eet je ze
Eiernoedels zijn heel allround, je kunt ze gebruiken in een wokgerecht, maar ook in een salade of soep.
Mihoen
Mihoen wordt ook wel rijstvermicelli genoemd. Het is een Chinese noedel die is gemaakt van rijstmeel. In Nederland is dit een van de bekendste soorten en je vindt ze dan ook in iedere supermarkt. Ze worden vaak gedroogd verkocht. In tegenstelling tot andere noedels, zitten er in mihoen geen vezels.
Zo eet je ze
Mihoen is een goede loempiavulling. De noedels zijn ook lekker bij wokgerechten, gecombineerd met veel groenten en garnalen.
Glasmie
Door de dunne slierten wordt glasmie weleens verward met mihoen, maar de basis van glasmie is mungboon. De noedels zijn transparant en hebben dus geen kleur. Qua textuur voelen de noedels wat steviger aan dan de meeste andere soorten.
Zo eet je ze
Met glasmie kun je alle kanten op: serveer koud bij een salade of warm op voor bij een roerboekgerecht. Ook lekker in een soep.
Mie
Mie is een Chinese noedel. Het zijn tarwenoedels die hun brede, dikke vorm danken aan het trekken en vouwen van het deeg. Hoe vaker het deeg wordt gerekt en gevouwen, hoe dikker de noedels zijn.
Zo eet je ze
Mie vind je onder andere terug in bami. In China gebruiken ze de noedels ook in soepen en roerbakgerechten.
Rijstnoedels
Rijstnoedels worden gemaakt door rijst in water te weken, tot een pasta te vermalen en vervolgens het meeste zetmeel eruit te koken. Daarna wordt het deeg in noedels getrokken. Doordat er geen ei in zit, zijn rijstnoedels een populair alternatief voor vegans.
Zo eet je ze
In China roerbakken ze de rijstnoedels en worden ze geserveerd met groenten en rundvlees.
Somen
Deze Japanse noedels zijn gemaakt van tarwebloem waaraan plantaardige olie is toegevoegd. Hierdoor zijn somennoedels lang en dun. Je koopt somen altijd vers en ze hebben een lichte, pure smaak.
Zo eet je ze
Traditioneel worden somen koud gegeten met gember, lente-ui en een dipsausje op basis van sojasaus. Japanners eten ’s zomers koude somen om af te koelen.
Ramen
Ramen is een basisnoedel en wordt gemaakt van tarwebloem, ei, water, zout en kansui. Kansui is gealkaliseerd water dat de noedel elastisch maakt, zodat je er gemakkelijk draden van kunt trekken. Eigenlijk is ramen een standaard Chinese mihoen en is het niet zozeer de naam van de noedelsoort zelf, maar van het gerecht waar ze uitsluitend voor worden gebruikt: noedelsoep.
Zo eet je ze
Ramen is een noedelsoepje dat bestaat uit bouillon, groenten en vlees of kip. O, en de ramen dus… Een populaire variant is kip met verse spinazie en shiitake.
Recept: Geroerbakte vegetarische noedels met knapperige groenten en pindasaus
Ingrediënten:
- 200 g dunne rijstnoedels
- 2 eetlepels sojasaus
- 2 eetlepels sesamolie
- 2 eetlepels arachideolie
- 1 rode ui, dun gesneden
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 wortel, in julienne gesneden
- 1 rode paprika, dun gesneden
- 1 courgette, in dunne plakjes
- 100 g sperziebonen, gehalveerd
- Handvol verse koriander, grof gehakt
- Geroosterde pinda’s, grof gehakt (voor garnering)
Voor de Pindasaus:
- 3 eetlepels pindakaas
- 2 eetlepels sojasaus
- 1 eetlepel rijstazijn
- 1 eetlepel agavesiroop of honing
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 1 theelepel gember, geraspt
- 1 theelepel sesamolie
- Snufje chilivlokken (optioneel)
- Water om te verdunnen, indien nodig
Instructies:
- Kook de rijstnoedels volgens de instructies op de verpakking. Giet af en spoel af onder koud water. Zet opzij.
- Meng alle ingrediënten voor de pindasaus in een kom. Voeg water toe om de saus te verdunnen tot de gewenste consistentie.
- Verhit de arachideolie in een wok op middelhoog vuur. Voeg de rode ui en knoflook toe en roerbak tot ze zacht zijn.
- Voeg de wortel, rode paprika, courgette en sperziebonen toe. Roerbak gedurende 4-5 minuten tot de groenten knapperig maar toch gaar zijn.
- Voeg de gekookte rijstnoedels toe aan de groenten in de wok. Giet de sojasaus en sesamolie erover en roer alles goed door.
- Voeg de pindasaus toe aan de wok en meng goed totdat alles gelijkmatig is bedekt.
- Garneer de noedels met verse koriander en gehakte geroosterde pinda’s.
- Serveer de geroerbakte vegetarische noedels direct en geniet van de smaakvolle combinatie van knapperige groenten en pindasaus.
Lees ook: Pasta eten en toch afvallen?
Tip van de redactie
Wat krijg je als ‘n Italiaanse trouwt met een Curaçaoënaar? In ieder geval héél veel lekker eten! In Soulfood & Spaghetti nemen Linda en Jurino je in 150 nieuwe recepten mee op reis door deze eigen keuken. Van geheime familierecepten tot moderne fusion cooking en natuurlijk heel veel lekkere Soul Food gerechten. Voor meer informatie klik op onderstaande button.
Soulfood & Spaghetti
TEKST EN RECEPT MANON DAELMANS
BEELD GETTYIMAGES
Meer verhalen lezen? Neem nu een digitaal abonnement op Santé