tips-gezonde-gefrituurde-kip

Met deze tips maak je gezonde gefrituurde kip

Heb jij trek in heerlijke gefrituurde kip, maar was je eigenlijk aan het letten op je calorieën? No worries: met deze simpele en praktische tips maak jij op een gezonde manier gefrituurde kip. Minstens zo lekker en in ieder geval een stuk beter voor je! Ben je er klaar voor?

1. Haal de huid eraf

Huh? Is dat niet juist wat de kip knapperig maakt…? Niet als je jouw kip frituurt! Wat gefrituurde kip knapperig maakt is het laagje wat je eromheen maakt, vaak gemaakt van bloem en kruiden. Je kan dus makkelijk de huid weglaten zonder dat je er smaak door verliest. En daar maak je je kip een stuk gezonder mee, want de huid bevat vaak behoorlijk wat vet.

Lees ook: ‘5 feiten en fabels over kip

2. Marineer de kip

De beste manier om gefrituurde kip te maken? Je kip ‘marineren’ in karnemelk! De karnemelk breekt de eiwitten in het vlees af, waardoor het malser wordt als je het bereidt. Ook geeft het je de mogelijkheid om knoflook of zelfs een heet sausje in je kip te stoppen. Je kan je kip zo lang laten marineren als je wil, vanaf 30 minuten tot zelfs 8 uur lang. Meestal geldt ‘des te langer, des te beter’, maar let op dat je de kip niet té lang laat marineren. Daar wordt ‘ie namelijk nogal zompig van…

3. Gebruik bakspray

In plaats van je kip in een badje hete olie te frituren kan je er ook voor kiezen om je kip in te spuiten met bakspray voor je hem gaat frituren. Met bakspray geef je je kip een evenredig laagje olie zonder dat je te veel calorieën binnenkrijgt. Ook zorgt het ervoor dat je paneerlaagje op je kip blijft zitten; je hoeft geen olie meer over je kip heen te smeren of hem om te draaien in de pan. En het zorgt er ook nog eens voor dat je paneerlaagje niet aan je ovenrooster blijft hangen. Hoe handig?!

4. Frituur je kip niet

Gefrituurde kip maken zonder te frituren? Dat kan! Als je gezondere gefrituurde kip wil maken, kan je er beter voor kiezen om te ‘frituren’ in de oven. Gebruik een ovenschaal en verwarm je oven voor. Een hete oven is een ideale tool om een knapperig korstje te krijgen en je eten snel gaar te bakken. Je frituurpan zorgt er niet alleen voor dat je veel meer calorieën binnenkrijgt omdat je meer olie moet gebruiken, het duurt ook langer voordat je het echt knapperige resultaat kan behalen. Kies dus voor de oven!

Bron: Eatingwell.com

Gerelateerde artikelen