Placeholder

5 feiten en fabels over kip

In de Santé die nu in de winkel ligt, vind je zes lekkere en makkelijke kiprecepten. Kip is lekker licht en veelzijdig, maar er bestaan ook nog steeds veel misverstanden over.

1. Kip belast het milieu minder dan ander vlees
Feit: Van alle soorten vlees is kip het minst belastend voor het milieu. Een kip heeft namelijk een efficiënte vertering, dat betekent dat er voor één kilo kippenvlees weinig voer nodig is. Daardoor legt het houden van kippen minder beslag op landbouwgrond en waterreserves. Ook levert een kip minder mest op per kilo vlees.

2. Kip is mager vlees
Feit: Dat klopt, maar dat niet alleen: er zitten ook waardevolle voedingsstoffen in kip. Bijvoorbeeld eiwitten, die nodig zijn voor de opbouw en het onderhoud van je spieren, botten en bloed. Verder bevat kip koolhydraten, die energie leveren voor je lichaam en hersenen.

3. Vleeskuikens worden vetgemest in krappe kooien
Fabel: Vleeskuikens groeien gezamenlijk op, in grote groepen kuikens per stal. Afhankelijk van het houderijconcept – zoals biologische, gangbare of scharrelkip – zijn de ruimte per kuiken en bijvoorbeeld de uitloopmogelijkheden wettelijk geregeld. Hierop wordt streng toegezien door diverse controleorganisaties.  

4. Rauwe kip wordt met water ingespoten
Fabel: Aan de meeste kip die je in de Nederlandse supermarkten kunt kopen, is geen water toegevoegd. Als er wel water wordt ingespoten dan moet dat worden aangegeven op het etiket. Altijd het etiket checken dus.

5. Kip is het meest veelzijdige stukje vlees
Feit: Worden we beïnvloed door de reclameslogan? Misschien. Maar bekijk het eens zo: Van filet tot kippenbouten of -dijen. Bakken, braden, roerbakken, grillen, roosteren of frituren. Tel daarbij op dat kip met nagenoeg elk gerecht te combineren is en je hebt altijd een heerlijke maaltijd. Kip is dus inderdaad heel veelzijdig.

Beeld: Shutterstock