Sandra Met Payo

Leuke recepten van Sandra van Leukerecepten.nl

Foodblogger Sandra, bekend van Leukerecepten.nl, staat in het september-nummer van Santé waarin ze uitgebreid over haar leefstijl én over haar nieuwe kookboek praat. Santé mag een aantal recepten met je delen.

Recept: bietenlasagne met walnoten

Leuke Recepten Bietenlasagne Met Walnoten

Vegetarisch hoofdgerecht voor 4 personen

Bereidingstijd 35 minuten | oventijd 40 minuten  

Ingrediënten voor de ricottasaus: 50 g boter of margarine • 60 g bloem • 500 ml melk • 250 g ricotta • snuf tijm.

Voor de lasagne: 1 kilo gekookte hele bieten • 75 g walnoten • 12 lasagnevellen • 1 ei • handje geraspte kaas.

Extra nodig: grote ovenschaal

Bereiding: verwarm de oven voor op 180°C. Maak eerst de ricottasaus; verhit de boter in een steelpan en voeg dan de bloem toe. Bak de roux 3 minuten en voeg beetje bij beetje de melk toe. Blijf met een garde roeren tot een glad geheel. Roer de ricotta er op het laatst door en breng het mengsel op smaak met peper, zout en tijm. Maak dan de lasagne. Snijd de bieten in plakjes van 0,5 tot 1 centimeter en leg een laagje op de bodem van een ovenschaal. Gebruik je rauwe bieten, dan kook je deze van tevoren even gaar. Verdeel hier een beetje van de ricottasaus over en kruimel er wat walnoten over. Dek af met lasagnevellen. Maak dan nog een laag met bieten, saus, noten en lasagnevellen. Eindig met een laag bieten en zorg dat je nog wat saus en noten over hebt. Klop het ei door de overgebleven saus en giet over de schotel. Bestrooi met de geraspte kaas, verdeel er nog wat noten over en zet de lasagne in de oven. Bak in ongeveer 40 minuten gaar.

Tip

Vervang de ricotta eens door blauwe kaas en voeg nog wat plakjes peer toe.

Recept: pokébowl met tonijn

Leuke Recepten Poke Bowl

Hoofdgerecht voor 2 bowls

Bereidingstijd 45 minuten, plus marineertijd 

Ingrediënten voor de marinade: 1 teen knoflook • 4 el sojasaus • 3 el mirin (Japanse rijstwijn) • snuf chilivlokken • 3 el honing of agavesiroop • 2 el sesamolie • sap van 1 limoen.

Voor de pokébowl: 200 g sushirijst • 3 el sushi-azijn • 200 g rauwe tonijn • 5 radijsjes • 100 g soja- of edamameboontjes • 100 g zeewiersalade (wakame) • ½ mango, in blokjes • 50 g peen, julienne • 1 tl sesamzaadjes • 1 limoen, in schijfjes

Bereiding: maak eerst de marinade. Snijd de teen knoflook in 2 of 3 stukjes. Meng alle ingrediënten voor de marinade, op de sesamolie en het limoensap na. Doe in een pannetje en laat ongeveer 15 tot 20 minuten op zacht vuur pruttelen. Haal de marinade van het vuur en laat afkoelen. Verwijder de knoflook. Voeg daarna de sesamolie en het limoensap toe aan de marinade. Kook ondertussen de sushirijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Als de rijst klaar is om met de deksel dicht na te garen, voeg je voorzichtig de sushi-azijn toe. Laat nog 15 minuten nagaren. Snijd de tonijn in blokjes. Voeg ongeveer 2 eetlepels van de marinade toe aan de tonijn. Zet in de koelkast, circa 15 minuten of maximaal een nacht. De overige marinade kun je als dressing gebruiken. Snijd de radijsjes in plakjes. Maak nu de pokébowl op door de rijst in het midden te scheppen en de overige ingrediënten in een rondje eromheen. Besprenkel met de overige dressing. Garneer de pokébowl met sesamzaadjes en schijfjes limoen.

Deze recepten en beelden komen uit Leuke recepten – het kookboek van Sandra & Eric Waterschoot, € 20,99 (Nieuw Amsterdam). Wil je het boek hebben? Wij hebben een leuke winactie waarbij we 3 exemplaren mogen weggeven.

Wil je niet wachten. Je kunt het boek ook kopen!

Beeld: Eric Waterschoot