Opnieuw invriezen

Kun je ontdooide producten opnieuw invriezen?

Het is een regel die je misschien van huis uit hebt meegekregen, maar hoe zit het echt?

Hoe zit het met opnieuw invriezen?

Op productverpakkingen moet staan dat ingevroren producten opnieuw invriezen niet mag. Dat is wettelijk zo geregeld, omdat (schadelijke) bacteriën zich snel vermenigvuldigen zodra het product ontdooit. Maar dat geldt eigenlijk alleen voor eten dat niet vooraf bereid is, zoals rauw vlees.

Etenswaren die gekookt of gebakken zijn, kun je in principe wel ontdooien en opnieuw invriezen, omdat de bacteriën tijdens de verhitting gedood zijn. Doe het invriezen wel binnen twee uur, om besmetting met nieuwe bacteriën te voorkomen.

Een betere optie: in porties invriezen

Toch kun je het eten het best in porties invriezen. Verdeel rauw vlees per portie in bakjes of zakjes. Ook de leftovers kun je in porties verdelen voor ze invriest. Zo kun je ontdooien wat je nodig hebt en de rest bevroren laten. In de vriezer ontstaan vaak ijskristallen op het eten, deze kunnen de kwaliteit aanpassen.

Je kunt meer invriezen dan je denkt. Wist je bijvoorbeeld dat je deze 10 producten gewoon kunt invriezen.

Bron: 301 leugens en mythes die iedereen gelooft, Deltas, €19,95 | Beeld: Shutterstock

Gerelateerde artikelen