Kun je bakken in extra vierge olijfolie?
6 maart 2019
Extra vierge olijfolie is heerlijk om brood in te dippen of als basis voor een saladedressing. Maar kun je er ook in bakken en braden?
Bakken in extra vierge olijfolie
Dat je niet kunt bakken in extra vierge olijfolie blijkt een hardnekkig fabeltje te zijn. Wilma volgde een 4-jarige opleiding tot olijfoliesommelier. Dit is wat zij erover zegt:
‘Je kunt bakken in extra vierge olijfolie, sterker nog, het is ontzettend gezond. Kies alleen niet je allermooiste en duurste, want de smaak gaat door het verhitten verloren; je maakt de sangria tenslotte ook niet aan met een Barolo.’
Lees ook: Feiten en fabels over olijfolie
Extra vierge olijfolie wordt steeds beter gefilterd
Fabrikanten slagen er steeds beter in om het bezinksel (kleine restjes olijf die overblijven na het persen) uit de olijfolie te filteren. Hierdoor ontstaat er een stabielere olijfolie die niet aanbrandt in de pan en waar je dus prima mee kunt bakken.
Lees ook: Zo herken je een goede olijfolie
Bakken en braden met Oil & Vinegar
Voor de nieuwe Bak & Braad extra vierge olijfolie heeft Oil & Vinegar een speciale filteringmethode toegepast waardoor je de olijfolie zelfs tot 210°C kunt verhitten. Zo weet je zeker dat je goed zit.
Bron en beeld: Oil & Vinegar