is-falafel-gezond

Is falafel eigenlijk wel gezond?

Falafel: goddelijke balletjes met een heerlijke, karakteristieke smaak. Een fijne snack dus, maar is het eigenlijk wel gezond? Kan je falafel gewoon eten als je jouw gezonde voornemens wil nastreven of is falafel toch minder gezond dan we denken? Wij hebben het antwoord voor je!

Wat is falafel?

Falafel is een gerecht uit het Midden-Oosten, gemaakt van kikkererwten, kruiden en specerijen. Op bepaald vlak heeft de voedingswaarde van falafel wat overeenkomsten met die van rood vlees: het bevat veel voedingsstoffen als ijzer, folaat, magneisum en vitamine B. Naast de standaard ingrediënten worden er ook nog weleens andere ingrediënten aan falafel toegevoegd, zoals uien, knoflook en specerijen als komijn en koriander. Alle ingrediënten worden geblend en vervolgens in balletjes gerold. Deze balletjes worden dan gebakken of gefrituurd.

Lees ook: ‘Recept voor falafelbowl met zoete aardappel en hummus

Is falafel gezond?

De meest populaire manier van falafel bereiden is door het te frituren. Daarom vraag je je vast af of falafel eigenlijk wel gezond is. Falafel kan zeker gezond zijn, als de bereidingswijze en de manier waarop je het eet maar matchen met jouw levensstijl. Wil je bijvoorbeeld letten op de hoeveelheid vetten die je eet? Zorg er dan voor dat je ze niet frituurt, maar bak ze dan in de oven of in de pan. Let je juist op je koolhydraatinname? Serveer ze dan met verse groenten of door een salade in plaats van op een (pita)broodje.

Gezonde voordelen van falafel

Falafel bevat best wel wat waardevolle voedingsstoffen, zoals we hierboven al noemden. Daarnaast bevat falafel relatief weinig cholesterol en veel eiwitten. Daarnaast zit falafel boordevol complexe koolhydraten en vezels, waardoor ze ook goed zijn voor je darmgezondheid en spijsvertering.

De conclusie

Falafel kan zeker gezond zijn, zolang je het maar op een gezonde manier bereidt en serveert. De combinatie van de voedingsstoffen van de kikkererwten en de specerijen waar falafel van wordt gemaakt is zeker gezond en zorgt ervoor dat falafel een vullende maaltijd kan zijn waarmee je bloedsuikerspiegel op peil blijft en je minder last krijgt van cravings. Falafelsalade, any one?

Bron: Womenshealthmag.com

Gerelateerde artikelen