Jumbo Paasbrunch 650 X 350

Hét vegan recept voor bij de paasbrunch

Eet je graag bewust en ben je dit jaar de aangewezen persoon voor het maken van de paasbrunch? Of heb je deze paasdagen veganistische vrienden/familieleden over de vloer? Met dit heerlijke recept voor vegan kaneelbroodjes zit je dan helemaal goed.

Ze smaken namelijk net zo lekker als ‘normale’ kaneelbroodjes en zien er ook nog eens prachtig uit. Zo wordt paasbrunch 2024 er eentje om nooit te vergeten!

Recept: vegan kaneelbroodjes met karamel-dadelsaus

Als je gek bent op bakken heb je waarschijnlijk wel eens eerder kaneelbroodjes gemaakt. Dit recept is eigenlijk niet veel anders en kost in totaal zo’n 110 minuten (waarvan 60 min. rijstijd en 25 min. oventijd) om klaar te maken. Het recept is voor ongeveer 7 stuks en dit is wat je nodig hebt:

  • 500 gram bloem + extra voor bestuiven
  • 7 gram gedroogde gist
  • 0.5 theelepel zout
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • 400 gram dadels zonder pit
  • 0.5 eetlepel kaneel
  • 3 eetlepels agavesiroop 
  • 1 stuk vershoudfolie
  • 5 eetlepels Flora Plant ongezouten (plantaardige roomboter, pakje à 250 gram)
  • 200 gram Violife creamy original
  • 275 ml haverdrink naturel (pak à 1 liter)
  • 1 springvorm (ø 24 cm), ingevet
  • 1 bakkwastje

Als je alle benodigdheden klaar hebt staan kan je beginnen! Met deze 6 stappen kan je zometeen gaan genieten van heerlijke vegan kaneelbroodjes:

  1. Smelt de plantaardige roomboter en meng het met de haverdrink. Meng bloem, gist, zout en suiker en voeg al kloppend met een mixer met deeghaken 250 ml van het havermelk-botermengsel toe. Mix in ongeveer 5 minuten tot een zacht deeg.
  2. Kneed het deeg 2 minuten met de hand, doe terug in de kom en dek af met vershoudfolie. Laat 1 uur rijzen op een warme plaats.
  3. Hak de dadels fijn en breng ze met 80 ml water aan de kook. Laat op laag vuur 5 minuten zachtjes koken en voeg de kaneel toe. Laat afkoelen tot het deeg gerezen is.
  4. Verwarm de oven voor tot 180 °C. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een rechthoek. Bestrijk met de karamel-dadelsaus. Rol het deeg op en snijd in 7 stukken van 3 à 4 cm dik.
  5. Leg de broodjes met de gesneden kant naar boven aaneengesloten in de vorm. Bestrijk met het kwastje met de rest van het havermelk mengsel en bak in 25 minuten gaar in de oven. Laat afkoelen.
  6. Meng de Violife creamy met de agavesiroop. Verdeel met een vork in strepen over de broodjes. Serveer de rest ernaast.

Lekker én bewust

Na het volgen van deze stappen heb je als het goed is een paar heerlijke kaneelbroodjes op de brunchtafel staan. Geniet samen van dit lekkere recept en vier de paasdagen dit jaar extra bewust!