Marijke Berkenpas

Het eetdagboek van Marijke Berkenpas van I’m A Foodie

Marijke Berkenpas, voedingswetenschapper, diëtist én bekend van I’m A Foodie, staat liever niet in de schijnwerpers. Maar als het gaat om gezonde voeding, juist wel! Wij zijn benieuwd hoe haar eetdagboek eruitziet.

“Ik eet intuïtief. Signalen van honger en verzadiging van mijn lichaam voel ik goed aan. Ik heb een gezond eetpatroon, maar eetregels en beperkingen leg ik mezelf niet op. Ik geniet oprecht van een stukje chocola zonder me schuldig te voelen. Ik vind het vooral belangrijk om goed voor mijn lichaam te zorgen.” 

Lees ook:Win het nieuwste boek van I’m A Foodie: Eet als een Atleet

Vegetarisch

“Wij eten vegetarisch. Mijn dag start met een vrij uitgebreid ontbijt met mijn kinderen. Bijvoorbeeld met havermout uit de oven of pannekoeken. In de loop van de ochtend eet ik soms fruit. Lunch is de ene keer volkorenbrood en de andere keer een salade. Ik eet veel groente en probeer ook nog worteltjes, paprika en tomaatjes te snacken. Gezond eten is een kwestie van bewustwording. Toen ik net was afgestudeerd, gebruikte ik nog pakjes en zakjes bij het koken. Het is nooit te laat om de switch te maken. In de winkel maak ik nu automatisch gezonde keuzes. Producten als haver, volkorenmeel, diepvriesgroenten en noten van de markt heb ik altijd in huis.”

Eetdagboek

Ontbijt

“Ik heb een aantal vaste ontbijtjes in mijn repertoire die ik afwissel: mugcake met havermout, bananenmuffins met volkorenmeel, pannekoeken, yoghurt met fruit en granola en een appeltaart-havermout uit de oven.”

Lunch

“Als ik brood of crackers eet, zorg ik dat dat volkoren is. Ik combineer ze met plantaardige spreads, zoals hummus, pindakaas en notenpasta. Of ik eet een eitje met avocado. Daarnaast eet ik ook graag een salade als lunch.”

Avondeten

“Altijd vegetarisch. Mijn kinderen zijn niet zulke avontuurlijke eters. Zij worden heel blij van groentelasagne of spaghetti. Dat staat dus zeker wekelijks op het menu. Ook maak ik graag gadogado, hartige taarten en ovengerechten. Wel altijd de gezondere versie met volkorenproducten en veel groente.”

Tussendoor

“Ik ben een koffielover en drink twee tot drie cappuccino’s per dag. Verder drink ik water. Favoriete tussendoortjes: zelfgemaakt bananenbrood én af en toe chocolade en kaas.”

Bron: Santé januari 2021, tekst: Belinda Fallaux, beeld: Bart Honingh

Gerelateerde artikelen