Gezonde pizzabodem

Vanavond gezonde pizza eten? 5 pizzabodems om zelf te maken

Gezonde pizzabodems, je ziet ze steeds vaker. Je kunt ze kant-en-klaar kopen, maar zelf aan de slag gaan, is niet zo moeilijk als het lijkt. Zo eet je vanavond nog gezonde pizza.

Pizza wordt vaak tot fastfood gerekend, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Als je zelf aan de slag gaat, kun je een standaard pizza omtoveren tot een gezonde en voedzame maaltijd. Bovendien is het echt niet moeilijk en superleuk om zelf je eigen favoriete pizza samen te stellen. Iniziamo a cucinare! 🍕

1. Pizzabodem van broccoli

Mix de roosjes van 1 broccoli met 2 eieren, een half kopje mozzarella, een half kopje parmezaan en wat zout en peper. Zet afgedekt twee minuten in de magnetron en gier daarna het vocht af. Rol het deeg uit en bak het tien minuten in de oven tot de randen lichtbruin zijn.

Lees ook:Proberen: een pizzabodem van bloemkool

2. Pizzabodem van zoete aardappel

Mix 1 zoete aardappel, wat havermout en 1 ei door elkaar en bak tot de bodem krokant is. Voeg Parmezaanse kaas toe voor het bakken als je van een pittigere smaak houdt.

Pizzatype zoete aardappel gezonde pizza

3. Pizzabodem van courgette

Een groene pizza maak je door een courgette (waar je het vocht met een theedoek hebt uitgeduwd) te mixen met 1 ei, wat kaas en kruiden naar smaak Bak 20 minuten.

4. Pizzabodem van spinazie

Voor deze bodem gebruik je 400 g spinazieL verwijder de steeltjes en stop de bladeren in de blender. Mix met 2 eieren, kaas en peper. Bak de bodem 35 minuten in de oven.

5 gezonde pizzabodems om zelf te maken gezonde pizza

5. Pizzabodem van aubergine

Schil de aubergine en druk zoveel mogelijk vocht eruit. Mix met een half kopje amandelmeel, 1 ei, wat peper en zout. Rol het deeg uit. Bak 15 minuten in de oven, draai de bodem om en bak nog eens 15 minuten. Voor pit kun je een rode peper toevoegen.

Nadat je een van de bodems hierboven beschreven hebt gebakken, beleg je hem met je favoriete ingrediënten en bak je hem nog een aantal minuten.

Recept voor gezonde pizza

Rucola Op Pizza

Hier is een recept voor een gezondere pizza:

Ingrediënten:

Voor de pizzabodem:

  • 1 bloemkool
  • 1 ei
  • 50 gram geraspte mozzarella
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • Snufje zout en peper

Voor de toppings:

  • Tomatensaus (zelfgemaakt of suikervrije/gezonde variant uit de winkel)
  • Verse groenten naar keuze (bijv. paprika, champignons, ui, spinazie, courgette, of rucola!)
  • Magere eiwitbron zoals hüttenkäse
  • Optioneel: een beetje geraspte magere (vegan) kaas (bijv. plantaardige mozzarella)

Instructies:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  2. Snijd de bloemkool in roosjes en maal ze fijn in een keukenmachine tot het de textuur heeft van rijstkorrels.
  3. Doe de fijngemalen bloemkool in een magnetronbestendige kom en verwarm het gedurende 5-6 minuten, tot het zacht is. Laat het dan afkoelen.
  4. Leg een schone theedoek in een zeef en doe de gekookte bloemkool erin. Druk het overtollige vocht eruit. Het is belangrijk om zoveel mogelijk vocht te verwijderen voor een krokante bodem.
  5. Meng de uitgelekte bloemkool met het ei, de geraspte mozzarella, gedroogde oregano, knoflookpoeder, zout en peper in een kom. Meng goed.
  6. Leg een vel bakpapier op een bakplaat en verdeel het bloemkoolmengsel gelijkmatig over het papier. Druk het mengsel plat met je handen tot een dunne cirkel, ongeveer 0,5 cm dik.
  7. Bak de bloemkoolbodem gedurende 20-25 minuten in de voorverwarmde oven, of tot de randen goudbruin beginnen te worden.
  8. Haal de pizzabodem uit de oven en beleg het met de tomatensaus, verse groenten en magere eiwitbron naar keuze.
  9. Als je ervoor kiest om kaas toe te voegen, strooi dan een dun laagje geraspte kaas over de toppings.
  10. Zet de pizza terug in de oven en bak nog eens 10-15 minuten, of tot de kaas gesmolten is en de toppings gaar zijn.
  11. Haal de pizza uit de oven, snijd in stukken en serveer warm. Doe er op het laatste moment nog wat blaadjes rucola op.

Lees ook: 7 indrukwekkende voordelen van plantaardig eten

Tip van de redactie

Ontdek in VET belangrijk de waarheid over lichaamsvet, voeding, vetverbranding en verborgen dikmakers. Leer hoe vet essentieel is voor je lichaam en waarom overgewicht meer complex is dan alleen eten en bewegen. Krijg inzicht in de vele factoren die je gewicht beïnvloeden, van slaap tot stress. Voor meer informatie, klik op onderstaande button.

Vet belangrijk

Vet belangrijk

Mariëtte Boon, Liesbeth van Rossum

TEKST EN RECEPT MANON DAELMANS

BEELD GETTYIMAGES

Mariëtte Boon, Liesbeth van Rossum