Placeholder

Wat kan ik het best drinken?

Je eet gezond en niet te veel. Toch val je maar niet af.Dan is dit een vraag die je misschien over het hoofd ziet: drink je ook gezond?

Niet alleen voeding heeft invloed op je gewicht en je gezondheid, ook je drinkgedrag telt mee. De drankjes die je op een dag wegtikt, kunnen een groot effect hebben op hoe je je voelt en of je nog in je broek past. Zonder dat je het in de gaten hebt, kun je via enkele glazen een hoop calorieën en ongezonde voedingsstoffen binnenkrijgen. Zonde van je gezonde eetpatroon.

Tijd voor een check: welke drankjes zijn nou gezond?

Drinken heeft twee doelen: enerzijds reguleert het je vochthuishouding, aan de andere kant levert het bepaalde stoffen aan je lichaam. Voor een gezonde vochthuishouding heb je gemiddeld zo’n anderhalve tot twee liter vocht op een dag nodig. Je lichaam verliest veel vocht door alleen al te ademen, zweten en het toilet te bezoeken. Om dit aan te vullen, is het belangrijk dat je voldoende drinkt. Het eerste signaal dat je lichaam niet genoeg vocht binnenkrijgt, is dat je minder gaat plassen. Als het vochttekort langere tijd duurt, dan begin je langzaam uit te drogen. Steeds meer, tot je symptomen krijgt. Je gaat je suf voelen, je huid wordt minder elastisch. Zeker als je intensief sport of bij warm weer is drinken extra belangrijk. Dan verlies je namelijk nog sneller vocht.

Drinken om je vochthuishouding op peil te houden

Vocht is van levensbelang is voor een gezond lichaam. Maar wat zijn als je wilt afvallen nou de meest verstandige keuzes? Het is echt niet nodig om alleen nog maar water te drinken. Andere dranken tellen ook mee voor de aanvoer van vocht.

Water drinken is gezond, maar niet de enige gezonde keuze

Water is gezond omdat het laag is in calorieën, en dat is gunstig voor de lijn. Daarnaast bevat water geen ongunstige stoffen zoals toegevoegde suikers. Maar water bevat óók geen stoffen waar je lichaam iets aan heeft. Water is neutraal; koffie en thee daarentegen zijn plantaardige producten die bioactieve stoffen bevatten en nuttig zijn. Als je koffie of thee drinkt, krijg je naast vocht ook extra gezonde voedingsstoffen binnen. In koffie en thee zitten polyfenolen, dit zijn stoffen die goed kunnen zijn voor je bloedvaten of die kunnen beschermen tegen diabetes. En ze bevatten cafeïne, wat concentratieverhogend werkt.

Koffie en thee zijn ook gezonde dranken

Ook de Gezondheidsraad noemt koffie en thee als gezonde dranken. Drie tot zes kopjes koffie of thee per dag een prima keuze. Wel moet je er bij koffie op letten dat het gefilterde koffie is, uit een apparaat met een papieren filter. Koffie uit de percolator, een espressoapparaat of cups is minder gezond, omdat er vetachtige stoffen in zitten die je met een apparaat zonder filter niet opvangt. Als je die stoffen binnenkrijgt, neemt de kans op een verhoogd cholesterol toe. Al gaat het maar om kleine hoeveelheden. Je kunt koffie en thee natuurlijk zelf wel ongezonder maken, door er suiker en slechte soorten melkpoeder in te doen. Het gaat om zwarte koffie en groene thee als het gaat om gezonde dranken.

Cafeïne en de vochtafdrijvend werking van koffie en thee

Over koffie en thee gaan ook negatieve verhalen de ronde, zo zouden ze bijvoorbeeld vochtafdrijvend of verstoppend werken. Cafeïne in koffie en thee prikkelt je blaas een beetje, waardoor je sneller naar het toilet moet. Maar je verliest er niet meer vocht door en ze drogen je ook niet uit. Je kunt wel last krijgen van cafeïne, want niet alle mensen breken het even snel af. Mensen die langer met cafeïne in hun bloed rondlopen, kunnen wat overprikkeld raken. Ze kunnen zich gejaagd voelen of slecht in slaap komen. Bij hoeveel kopjes koffie of thee dit effect optreedt, verschilt per persoon. Thee bevat minder cafeïne. Sommige mensen willen beslist geen koffie drinken voor het slapengaan en zetten daarom een pot thee, maar met een paar koppen zwarte thee krijg je evenveel cafeïne binnen.

Hoe zit het met fruit- en frisdrank?

Het is gezonder om fruit gewoon uit de hand te eten. Fruitsappen zijn rijk aan suiker en het zijn snelle calorieën. Ze werken ook niet zo verzadigend. Als je het fruit zelf eet, dan heeft je lichaam in elk geval nog werk aan kauwen, de vezels verteren, enzovoort. Daardoor eet je er minder snel veel van, wat uiteindelijk beter is voor je lichaamsgewicht. Veel vruchtensappen, vers of niet vers, vallen eigenlijk in de categorie frisdranken, en dat is een minder gezonde keuze dan water, koffie of thee.

Energiedrankjes bevatten vaak veel suiker

Energiedrankjes leveren veel lege calorieën. In de meeste varianten zitten veel suikers. De stoot cafeïne doet voor je gezondheid ook niets bijzonders. Je bent extra alert, dat kan een voordeel zijn als je je moet concentreren. Maar dat effect is kortdurend, op lange termijn doet een energiedrankje helemaal niets voor je. Kijk altijd op het etiket wat je nu eigenlijk allemaal binnenkrijgt.

Kies je drankjes bewust

Neem fruitsap, energiedrankjes of frisdrank wanneer je daar zin in hebt. Maar maak de keuze bewust, zeker als je zou willen afvallen. Het is zonde als je ongemerkt meer calorieën binnenkrijgt dan je denkt en daarmee je afvalpoging in de war schopt.

Tekst: Loes van de Mosselaar | Beeld: Shutterstock

Gerelateerde artikelen