drinken

5 oorzaken van veel dorst

Als je net gesport hebt, of als je de halve middag niets hebt gedronken, is het duidelijk waarom je dorst hebt. Blijf je om onverklaarbare redenen meer dorst hebben dan normaal, dan is het tijd om extra goed naar je lichaam te luisteren.

 

Dit is een aantal oorzaken van dorst:

1. Veel dorst bij diabetes

Diabetes kan je lichaam dehydrateren, vooral als nog niet weet dat je diabetes hebt. Als je bloedsuikerspiegel te hoog is, probeert je lichaam dat leven te verlagen door het via de urine uit je lijf te krijgen. Veel plassen leidt tot meer dorst, waardoor je meer drinkt en nog vaker naar het toilet moet.

Lees ook:3 signalen dat je te weinig drinkt

2. Je eetgewoonten

Sommige ingrediënten maken je onverwacht dorstig. Voorbeelden daarvan zijn asperges, selderij, citroen, bieten en gember. Je kunt het een beetje compenseren door meer vochtrijke voeding te eten. Komkommer, sla, radijsjes en havermout geweekt in water bijvoorbeeld. Je lichaam kan de signalen van honger en dorst makkelijk verwarren. Zo herken je het verschil tussen honger en dorst.

3. Een droge mond

Een droge mond wordt makkelijk verward met dorst. Soms is dat ook het geval, maar een droge mond kan ook een andere reden hebben. Zo kan een droge mond een bijwerking zijn van een medicijn dat je gebruikt.

4. Je menstruatie

De hormonen die vrijkomen tijdens je menstruatie kunnen ervoor zorgen dat je meer dorst krijgt.

5. Er is iets ontregeld in je lichaam

Er zijn verschillende aandoeningen die ervoor kunnen zorgen dat je meer dorst hebt dan anders. Overleg bij twijfel met je huisarts.

Bron: Prevention

Gerelateerde artikelen