Fried Donuts With Icing Sugar On The Kitchen Table.

Dit kun je met overgebleven oliebollen doen

In een normale week zijn je kliekjes niet zo’n probleem, die bewaar je voor een volgende dag om zo weinig mogelijk te verspillen. Omdat oliebollen zo uitgesproken ‘eind december’ zijn, wil je die natuurlijk ’t liefst ook opmaken. Dat doe je zo.

Mmm, oliebollen! Met of zonder krenten en rozijnen. Laagje poedersuiker erover. Grote kans dat ook jij er iets meer in huis hebt gehaald dan er op gaan. Geen man overboord, wij hebben 2 overheerlijke receptjes en een top-tip voor je.

Wentelteefjes

Weleens overwogen? Het is de perfecte manier om je oliebollen op een smakelijke manier in een leuk, simpel ontbijt- of brunchgerechtje te verwerken. Trakteer je gezin of buren en jullie gaan die eerste dagen van januari glimlachend tegemoet. Recept hier te vinden.

Lees ook: ‘Hoe rol je een wrap op?

Pudding

Huh? Pudding met oliebollen? Jazeker. Lees hieronder wat je nodig hebt en hoe je het maakt. Easy peasy en verrassend lekker.

Ingrediënten

  • 300 gram oliebollen, snijd ze in plakjes
  • 200 ml slagroom
  • 300 ml melk
  • 200 gr suiker
  • 2 eigelen
  • kaneel
  • vanillestokje

Aan de slag

1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de oliebollen in plakjes en doe ze in een grote kom.

2. Kook de melk met de suiker, laat de suiker volledig oplossen en giet deze over de stukjes oliebol heen. Doe de slagroom erbij. Roer goed door.

3. Schil de appels en snijd ze in kleine stukjes, doe ze bij het oliebollenmengsel. Mik de eigelen, de vanille en wat kaneel erbij.

4. Vet een platte ovenschaal in en doe het mengsel hierin. Bak gedurende 40 minuten – in het midden van de oven. Kijk na 30 minuten even of de bovenkant niet te donker kleurt. Als dat wel gebeurt, dek het dan af met een stuk aluminiumfolie.

5. Haal de schaal uit de oven en laat alles afkoelen. Snijd het geheel daarna in stukjes en strooi er nog wat poedersuiker overheen. In de koelkast bewaard blijft je pudding nog wel 3 dagen goed.

Freeze, baby!

Ha, dat kan natuurlijk ook. Ingevroren blijven oliebollen namelijk nog flink lang goed. Zorg dat je ze enkel afgekoeld (en dus nooit warm/opgewarmd) invriest. Heb jij op Blue Monday of een andere af-grij-se-lij-ke dag nog een lekker troost-snackje achter de hand. Een seconde of 30 in de magnetron is all it takes om er eentje te ontdooien.

Beeld: Getty Images

Gerelateerde artikelen