fouten-voorkomen-salade-afvallen

Deze 8 fouten voorkomen dat je salade je helpt afvallen

Wil jij graag wat afvallen en heb je daarom besloten om meer salades te gaan eten? Dan is het goed dat je je van deze fouten bewust bent… Je wil ze namelijk niet maken, anders ga je niet het resultaat bereiken waar je op had gehoopt, trust us. Deze fouten voorkomen namelijk dat je salade je helpt af te vallen!

1. Je voegt geen eiwitten toe

Als je als doel hebt om af te vallen, denk je misschien dat je salade zo mager mogelijk moet zijn om je calorie-inname te beperken. Maar een voedingsstof als eiwitten uit je salade halen is een grote fout. Eiwitten zorgen er namelijk voor dat je snel vol zit, dus zonder zal je snel trek krijgen na het eten van je salade. Eiwitten vertragen namelijk de vertering en stabiliseren je bloedsuikerspiegel, voordelen die je misloopt als je een salade maakt zonder. Zorg daarom dat je gezonde eiwitten zoals kippenborst, kalkoen, vis, ei, noten en zaden in je salade gebruikt.

Lees ook: ‘Recept: linzen-spinazie salade

2. Je kiest de verkeerde eiwitten

Eiwitten zijn een essentieel onderdeel van een gezonde salade, maar de soort die je kiest heeft daar veel impact op. Sommige eiwitrijke producten kunnen namelijk ook heel veel vet bevatten, waardoor je er vaak veel calorieën door binnen krijgt. Denk maar aan gefrituurde eiwitten, bacon, bewerkt vlees en kazen. Deze producten zijn niet alleen slecht voor je gewicht, maar kunnen ook je cholesterolgehalte doen stijgen. Kies daarom voor magere eiwitten, zoals gegrilde kip, garnalen en vis. Ook plantaardige opties zoals peulvruchten en tofu zijn ideaal.

3. Je vergeet de gezonde vetten

Alhoewel je je salade niet vol met gesatureerde vetten wil stoppen als je gewicht wil verliezen, wil je ook voorkomen dat je helemaal geen vetten binnenkrijgt. Net als magere eiwitten zorgen gezonde vetten ervoor dat je vertering vertraagt, waardoor je langer vol zit. Maak je salades daarom altijd af met gezonde vetten als avocado, olijfolie-achtige dressings, noten en zaden. Let op: dit zijn wel calorierijke producten, dus gebruik ze met mate.

4. Je gebruikt alleen ijsbergsla

Het is niet het einde van de wereld als je salade alleen ijsbergsla bevat, maar het bevat niet alle voedingsstoffen die je wel in donkerdere saladesoorten (denk aan spinazie, rucola, romaine en gemende sla). Donkere bladgroenten, zoals boerenkool, bevatten meer antioxidanten, vezels en ijzer en zijn daarnaast wat steviger, waardoor je er sneller vol door gaat zetten. Ben je echt een fan van ijsbergsla? Probeer dan de helft van je salade van ijsbergsla te maken en de andere helft met een donkergroene variant.

5. Je verdrinkt hem in dressing

Als je salades saai en simpel vindt, is het een makkelijke optie om een romige, vettige dressing te gebruiken om de smaak wat te boosten. Maar die heeft waarschijnlijk niet het effect wat je wilde… Kies daarom voor olijfolie met azijn en avocado-achtige dressings waar gezonde vetten in zitten. Die boosten niet alleen de smaak, maar houden ook je buik tevreden. Daarnaast helpen vetten je lichaam de vitaminen en mineralen die je in de groenten vindt op te nemen, zoals vitamine A, D, E en K. Bestel je eten? Vraag dan of de dressing los geserveerd kan worden, zodat je zelf invloed hebt op hoeveel je gebruikt.

6. Je bestelt altijd voorverpakte salades

Ze zijn natuurlijk snel en gemakkelijk, maar voorverpakte salades kunnen ongezonde ingrediënten bevatten. Tenzij je kan zien waar je salade uit bestaat (en het voornamelijk groenten met gezonde toppings en een losse dressing bevat) kunnen voorverpakte salades een heus mysterie zijn. Je hebt namelijk totaal geen controle over wat er allemaal in je salade zit en hoeveel ervan wordt gebruikt. Je denkt wellicht dat je gezond eet, maar het zou zomaar kunnen dat je enorm veel calorieën binnenkrijgt op deze manier. Als het mogelijk is kan je daarom beter de salade zelf samenstellen, zodat je precies weet wat erin zit. Of maak ze natuurlijk gewoon zelf!

7. Je voegt niet genoeg groente toe

Je slablaadjes hoeft niet het enige groene te zijn in je salade… Als er te weinig groente in je salade zit en hij vooral bestaat uit andere foods, zal het je niet het gewenste resultaat opleveren. Het idee achter een salade eten is dat je er meer groenten, voedingsstoffen, antioxidanten en vezels door binnenkrijgt. Zorg er daarom voor dat je salade bestaat uit een basis van rauwe of gekookte groenten; des te meer vezelrijke groenten je gebruikt, des te voller je erna zal zitten.

8. Je gebruikt te veel toppings

Voor sommige mensen is het hoogtepunt van de salade de smaakvolle toppings. Maar toppings als kaas, croutons, nootjes en stukjes bacon kunnen het hele idee achter het eten van een salade om af te vallen omzeilen. Less is more, in dit geval. Wil je meer bite in je salade? Laat de croutons achterwege en kies voor een handje rauwe noten en zaden. Hou je juist van wat zoeter? Kies dan voor wat bosbessen of bramen om je salade een smaakboost te geven!

Bron: Livestrong.com

Gerelateerde artikelen