gezonde-eiwitten-langst-bewaren

Deze 7 gezonde eiwitbronnen kan je het langst bewaren

De sleutel tot succes bij een gebalanceerd eetpatroon is niet alleen de afwisseling in wat je precies eet, maar ook de balans in de voedingsstoffen die je binnenkrijgt. Een van de belangrijkste voedingsstoffen die je nodig hebt, zijn eiwitten. Met de tijd die we nu thuis doorbrengen en de supermarkt het liefst zoveel mogelijk vermijden, is het slim om te investeren in gezonde eiwitten die je langer kan bewaren. Dit zijn 7 gezonde eiwitbronnen die je het langst kan bewaren!

Lees ook: ‘Dit hebben we nu nodig: eiwitten, de onzichtbare krachtpatsers

1. Tempeh (10 dagen)

Tempeh is een sojaproduct dat is gemaakt van gefermenteerde sojabonen. Het is niet alleen een hele lekkere bron van plantaardige eiwitten, het bevat ook een heleboel vitamine B12, wat essentieel is voor vegetariërs en vegans. Tip: kook de tempeh ongeveer 15 minuten in water voor je het bakt. Maak er bijvoorbeeld dunne stukjes van die je kan roerbakken of maak een heerlijke gado gado met tempeh – yummy.

2. Tofu (7 dagen)

Tofu, ook wel geperste bonenpasta, is ondertussen wereldwijd bekend. Het wordt gemaakt van soja-eiwitten, die een pasta vormen die worden samengeperst om zo verschillende soorten tofu te maken. Denk bijvoorbeeld aan zijden tofu, maar ook ‘normale’ en stevige tofu. Tofu is een heel goede bron van plantaardige eiwitten en bevat ook mangaan, selenium, en fosfor. Omdat tofu heel neutraal smaakt, is het een culinaire kameleon die bij een heleboel verschillende soorten gerechten past. Zijden en normale tofu werken het beste in soepen, sauzen, smoothies en toetjes, terwijl stevige tofu’s het beste werken als je ze bakt, grilt of door een wokgerecht gebruikt.

3. Spirulina (2 jaar)

Spirulina algae bevatten 7 gram eiwit en een hele reeks aan essentiële voedingsstoffen en antioxidanten in slechts twee eetlepels. Wil je zorgen dat je spirulina vers blijft? Hou het blik dan goed gesloten en bewaar het in de koelkast. Hoe je de spirulina in je dagelijkse eetpatroon verwerkt? Voeg het toe aan smoothies, baksels, eiwitrepen en energieballen voor een extra vitamine- en eiwitboost!

4. Eieren (rauw: 3 tot 5 weken, hardgekookt: 7 dagen)

Een groot ei kan al 6,3 gram eiwitten bevatten en bevat daarnaast ook een heleboel andere vitaminen en mineralen. Denk bijvoorbeeld aan vitamine B12, choline en biotine. Eieren zijn een goedkope bron van eiwitten zonder al te veel calorieën en met een heleboel andere voedingsstoffen. En er zijn zo veel verschillende mogelijkheden om eieren te eten! Van een simpel gekookt of gebakken eitje tot omeletten en ovenschotels, deze heerlijke gerechten bevatten allemaal een boost aan eiwitten.  

5. Yoghurt (1 maand)

Yoghurt is een gefermenteerd zuivelproduct en zit onder andere boordevol eiwitten, calcium, vitamine B12 en fosfor. Gefermenteerde producten bevatten daarnaast een hoop gezonde bacteriën, ook wel bekend als probiotica. Deze worden geassocieerd met een heleboel verschillende gezondheidsvoordelen. Het eten van yoghurt wordt onder andere gelinkt aan een verminderd risico op gewichtstoename, metabolisch syndroom, hartziekten en diabetes type 2. Een ontbijtje van yoghurt met granola en vers fruit, any one?

6. Peulvruchten (7 dagen)

Peulvruchten behoren tot de oudste van de groep gecultiveerde planten en waar meer dan 13.000 verschillende soorten onder vallen. Denk aan bonen, linzen, erwten en kikkererwten, noem het maar op… Peulvruchten zijn een uitstekende bron van plantaardige eiwitten en bevatten daarnaast een heleboel andere voedingsstoffen, waaronder vezels, vitaminen B en ijzer. Gedroogde peulvruchten kan je tot wel 12 maanden in een luchtdichte bak bewaren op een koele, droge en donkere plek. Wanneer ze gekookt zijn, kan je ze in de koelkast tot wel zeven dagen lang bewaren. Je kan ze bijvoorbeeld gebruiken om een chili of een salade mee te maken; lekker én eiwitrijk!

7. Noten en zaden (6 maanden)

Als je noten en zaden langer wil bewaren, kan je ze in de koelkast leggen. Zo voorkom je dat ze gaan rotten en kan je ze wel tot 6 maanden lang bewaren. Deze eiwitbommen kan je makkelijk in maaltijden en snacks verwerken gedurende je hele week. Noten en zaden bevatten daarnaast niet alleen eiwitten, maar ook andere belangrijke voedingsstoffen, zoals vezels, magnesium, zink en vitamine E. Snoep er dus tussendoor wat voor een gezond en eiwitrijke snack of doe ze door je yoghurt of salade heen voor een eiwitboost.

Bron: Livestrong.com

Gerelateerde artikelen