Caponata

Caponata geserveerd in aubergine met stracciatella

Toen Pien door corona niet meer voor vrienden kon koken, deelde ze haar recepten via Instagram (@pienlaathaaretenzien). Ondertussen heeft ze meer dan 175.000 volgers en een succesvol kookboek op haar naam. Haar nieuwe boek Pien laat haar eten zien – vol. 2 ligt nu in de winkel (€ 26,99 Spectrum). Santé deelt een recept voor een heerlijk hoofdgerecht. Dus nodig wat gasten uit en duik de keuken in voor een onvergetelijke avond.

Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten 

  • 3 aubergines
  • 70 g tomatenpuree
  • 2 flinke el wittewijnazijn
  • 1 el suiker
  • 2 sjalotjes
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1 rode paprika
  • 30 g pijnboompitten
  • 2 el kappertjes
  • 200 g tomatenpulp (bv Mutti Polpa)
  • 200 g verse stracciatella (of een geprakte burrata)
  • 5 g basilicum
  • extra vergine olijfolie
  • chilivlokken

Lees ook: bloemkoolsoep met bacon en tijm

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Snijd 1 aubergine in kleine blokjes. Snijd de 2 andere in de lengte doormidden. Verdeel eerst de kleine blokjes aubergine over een bakplaat. Voeg extra vergine olijfolie, peper en zout toe. Schuif in de oven en rooster de blokjes 30 minuten.
  • Meng de tomatenpuree met de azijn en suiker. Snijd de sjalotjes, bleekselderij en paprika in blokjes. Rooster de pijnboompitten in een droge pan goudbruin.
  • Verhit een scheutje olijfolie in een pan. Voeg de uien, paprika en bleekselderij toe. Voeg wat peper, zout en chilivlokken toe en bak dit 5-7 minuten.
  • Voeg de tomatenpuree toe en roer goed door elkaar.
  • Haal de aubergineblokjes uit de oven en doe die ook in de pan. Draai de oven niet uit: leg nu de 4 halve aubergines op de bakplaat. Snijd de helften op het snijvlak kruislings in, besprenkel met olijfolie, peper en zout en zet weer 30 minuten in de oven.
  • Schep de aubergineblokjes goed door het groentemengsel. Voeg vervolgens de kappertjes, de tomatenpulp en de geroosterde pijnboompitten toe. Laat 10 minuten sudderen op laag vuur. Draai vervolgens het vuur uit en laat de caponata een beetje afkoelen.
  • Haal de halve aubergines uit de oven. Vul ze met de caponata.
  • Top af met de stracciatella, een scheutje extra vergine olijfolie en wat blaadjes basilicum.

Wil je nog meer van dit soort heerlijke recepten weten? Bestel dan het boek van Pien Wekking. Voor meer informatie, klik op onderstaande button.

Genoten van dit artikel? Dit artikel stond in het blad Santé, dat maandelijks in de winkel ligt!

Recepten Pien Wekking | Fotografie Isabelle Bucx | Foodstyling Robbin de Bont

Pien Wekking