Asperges

Asperges koken: zo doe je dat

Dol op asperges? Dan hebben we goed nieuws: het officiële seizoen is van start gegaan. Maar hoe gezond zijn ze? En hoe bereid je het?

Hoera! We kunnen weer asperges op tafel zetten. Het aspergeseizoen is in Nederland weer van start gegaan. Maar tot wanneer loopt dat seizoen nu precies en hoe zorg je dat ‘het witte goud’ goed bereid? Je leest het hier.

Wat is het seizoen van asperges?

Asperges zijn al in de winkels te zien vanaf februari tot en met ongeveer eind juni. Het Nederlandse seizoen loopt officieel echter van eind april tot de feestdag Sint Jan op 24 juni. Dat is een Christelijke feestdag waarop de geboorte van Johannes de Doper wordt herdacht. De asperges komen iets eerder in de winkels terecht doordat ze soms ook in kassen worden verbouwd.

Lees ook: 3x makkelijke recepten met asperges

Hoe kook je asperges?

Asperges worden niet voor niets ook wel ‘het witte goud’ genoemd. Het is een bijzondere groente, vooral omdat het niet het hele jaar door gegeten kan worden. Daarnaast is het niet goedkoop. Reden genoeg dus om asperges goed te bereiden. En dat begint al met het schillen. Schil de asperges grondig met een dunschiller, vooral aan de onderkant. Snijd ook de harde uiteinden af, meestal ongeveer 2-3 cm van de onderkant. Je kookt ze afhankelijk van de dikte en grootte in 8 tot 10 minuten. 

Benieuwd naar hoe je de asperges voor de rest bereid? Je leest het hier.

Aperges 2

Waarom zijn asperges gezond?

De vraag is natuurlijk: is ‘het witte goud’ ook gezond voor je? Het is ten slotte een groente. Goed nieuws! Asperges bevatten weinig calorieën, maar zitten dan wel weer vol met voedingsstoffen en vitamines. Magnesium, ijzer en vitamines C en B1 en B2 bijvoorbeeld. Ze schijnen daarnaast ook een goed effect te hebben op je nieren, doordat ze vochtafdrijving stimuleren. Dat betekent dat er meer vocht uitgaat dan dat je inneemt.

Tip van de redactie:

Stel dat je jarenlang elke week nieuwe recepten ontwikkelt. En deze recepten vervolgens gekookt en beoordeeld worden door duizenden mensen. Dan weet je precies van welke recepten men blij wordt toch? Klopt, en dit boek is het resultaat! In TOP delen Natalia en Walter van Project Gezond 100 toppers van de afgelopen jaren. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

TOP

TOP

Natalia Rakhorst, Walter Rakhorst

BRON VERSE OOGST, VOEDINGSCENTRUM, PUUR GEZOND, DIEETWEBSHOP
TEKST RACHEL VIETH
BEELD GETTY IMAGES

Natalia Rakhorst, Walter Rakhorst